mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. június 27. 10:34

Lejárt a brüsszeli határidő, látni akarjuk a kormány válaszát!

Lejárt a brüsszeli határidő, látni akarjuk a kormány válaszát!
A mai nappal lejárt a Fidesz-kormány kéthónapos, hivatalos válaszadási határideje a kabinet jogállami bűnei miatt elindított, úgynevezett kondicionalitási, avagy feltételességi eljárással kapcsolatban.

Mint ismert, az Európai Bizottság még április 27-én küldte meg a magyar kormánynak azt az átiratot, amelyben lényegében a Fidesz-kabinet elmúlt éves bűneit sorolta fel és várta azok magyarázatát. A Brüsszelből érkezett levél olyan – egyébként számos alkalommal már rögzített – tételeket tartalmaz, mint hogy a jelenlegi magyar közbeszerzési rendszer visszaélésekre alkalmas, a hatóságok nem kellő objektivitással üldözik a korrupciót, átláthatatlan az uniós források elosztása és az elszámolások ellenőrzése pedig felületes.

Szégyen, hogy Magyarország volt az első olyan tagállam, amellyel szemben elindították ezt a jogállamisági mechanizmust, miután az Európai Unió úgy értékelte, hogy a kormány tevékenysége és a jogállami garanciák hiánya miatt konkrét veszélyben van az EU pénzügyi érdeke, vagyis az európai adófizetők pénze. Ez már nem játék: ennek az eljárásnak az eredményeként akár el is eshetünk a nekünk járó, összesen mintegy 15ezer-milliárd forintos támogatás egy jelentős részétől.

A mai nappal bezárólag a magyar kormánynak elvben hivatalos és részletes választ kellett küldenie az Európai Bizottságnak, kifejtve álláspontját a kifogásokkal kapcsolatban. A magyar nemzet joggal várja el a kormánytól, hogy ebben az ügyben a lehető legátláthatóbb módon tárgyaljon az Európai Unióval, ezért a tisztesség megköveteli, hogy késlekedés nélkül hozzák nyilvánosságra a Brüsszelnek küldött választ és tegyék világossá: milyen garanciákat vállalt a magyar kormány a jogállamiság helyreállítása és az uniós források mielőbbi lehívása érdekében. A Fidesz eddig mindössze annyit közölt az eljárással kapcsolatban, hogy nem hajlandó engedi a magyar gyermekek szexuális felvilágosítása kapcsán meghozott intézkedésekből.

Amennyiben a kormány tisztességes és mielőbb nyilvánosságra hozza nemcsak a brüsszeli átiratot, de a teljes magyar választ is, úgy az is egyértelművé válik, hogy ez utóbbi kérdés egyáltalán nem is része az eljárásnak.  

dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
Budapest/Brüsszel - 2022. 06. 27.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21