Lejárt a határidő – lassan a Fidesz-kormánynak is

Január 14-én volt az utolsó nap, hogy a pályakezdő álláskeresők befizessék maguk után az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Sajnálatos tény, hogy egyre többen vannak azok, akik nem találnak munkát az iskola elvégzése után.

A Fidesz a múlt héten még győzelemről beszélt a legújabb munkavédelmi akcióterv bemutatásával kapcsolatban, mégis egyre többen kénytelenek maguk fizetni az egészségügyi járulékot, hogy szükség esetén az orvosi ellátásuk ne kerüljön sok százezer forintba.

A fideszes képviselőnek talán nem nagy összeg a 6600 forintos havi hozzájárulás, de az általuk agyonadóztatott családok számára ez nagy terhet jelent. Ott pedig szinte lehetetlen, ahol a szülők csak közmunkából próbálják előteremteni a napi betevőt, amiből - az egyes kormányzati képviselői híresztelések ellenére - nem lehet megélni.

A befizetés megkezdéséhez űrlapok garmadáját kell kitölteni, és utána is csak havonta igényelt csekken lehet befizetni a járulékot - amennyiben a fiatalnak nincs bankszámlája. A tranzakciós adó bevezetése miatt ez azonban újabb teher egy munkanélküli fiatalnak.

Az Orbán-kormány bukott gazdaságpolitikája miatt mára a 25 év alattiak harminc százalékának nincs munkája. Ez a kilátástalanság űzi külföldre a fiatalokat.  

A kormányváltás utáni legfontosabb feladat, hogy olyan országot építsünk, amelyben a fiatalok munkát találnak és elkezdhetik önálló életüket.

Winkfein Csaba,
országos elnökségi tag