Lejárt az idő

November elejére kiderült, amit már szeptember elején sejtettünk a kormány bankokkal közös politikai marketingakciójáról: megint hiába vártak a devizában eladósodott magyar családok a kormány mentő ötletére. Az igazi baj azonban az, hogy hiába várnak már több mint három éve.

2013. november 1-jéig az Orbán-kormány már ezerszer megoldhatta volna az általa gerjesztett problémát. Emlékszünk: 2010 közepéig még mindenkinek megérte devizahitelt törleszteni forintadósság helyett. Ám Kósa Lajos és Szijjártó Péter meggondolatlan és felelőtlen nyilatkozatai után a forint bedőlt, a nemzeti valuta árfolyama és a törlesztőrészletek pedig azóta sem tértek vissza az elviselhető szintre.

A devizahitelesek problémája tehát nem a devizahitel, hanem a megfizethetetlen törlesztőrészlet. Ez pedig csak részben a bankok hibája: a gyenge forint miatt megszaladó részletekért az Orbán-kormány forintgyilkos gazdaságpolitikája a felelős.

Megoldás helyett pedig látunk itt már mindent: rózsadombi áron épített ócsai adósparkot, amelyet máig nem sikerült benépesíteni, a jómódú adósoknak szabadulást nyújtó végtörlesztést, és olyan alibimegoldást is, mint amilyen a fizetési problémákat csupán a jövőbe tologató árfolyamgát.

A kormány újabb időhúzásával újabb milliárdos károkat okoz a családoknak, de körülbelül ugyanekkora hasznot húz a bankoknak. A bankok megint időt és pénzt nyertek, a jelzáloggal terhelt lakásokban élő családok pedig tovább retteghetnek. Az Orbán-kormány a hitelesek helyett megint a bankok oldalára állt. Ez Orbán Viktor igazi arca.

A közel 150 ezer bajban lévő devizahiteles családnak nem az Orbán-kormány ígérgetésére és alibi-mentőcsomagjaira, hanem valódi megoldásra van szüksége. Első körben egy bankokkal közösen kidolgozott mentőkonstrukcióra, majd pedig a forint árfolyamának alacsonyabb szinten való stabilizálására. Előbbihez az MSZP által a parlamentnek benyújtott devizahiteles javaslat elfogadása, utóbbihoz kormányváltás kell.

Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke