2012. július 04. 13:00

Lélegeztetés helyett

Orbán Viktor akcióterve már az egykulcsos adórendszer bevezetésekor füstbe ment, így legfeljebb arra alkalmas, hogy a jelenlegi elégtelen foglalkoztatási és növekedési kilátásokat konzerválja.

A kormányszóvivő kedvenc szófordulatával élve: világosan kell látni, hogy az úgynevezett munkahelymentő akcióterv több sebből vérzik.

Egyrészt önmagában nem teremt új, adófizető munkahelyeket. A vállalkozások ugyanis nem fognak új munkaerőt felvenni csak azért, mert olcsóbb, ha közben nem megy az üzlet. Márpedig az üzlet nagyon nem megy.

 

Nem, mert a Fidesz az elhibázott gazdaságpolitikájával az elmúlt két évben tett róla, hogy így legyen. Nem, mert az igazságtalan, egykulcsos adórendszer nem csak az alacsonyabb jövedelmű munkavállalók életét keseríti, hanem a kötelező bérkompenzációval vegzált vállalkozásokat is. Az akcióterv így legfeljebb a munkaerőpiac mesterséges életben tartására alkalmas, ráadásul – és ez a másik nagy problémája – igen drágán és bizonytalan finanszírozás mellett.

Örvendetes, hogy két év után a kormány végre a járulékcsökkentés útjára lépett. Más kérdés, hogy a frissen beígért kedvezményeknél a szocialista kormány idején bevezetett Start-program nagyobb tehermentesítést jelentett. A járulékcsökkentés ettől persze még jó irányba tett lépés. Ám csak akkor jelent majd pluszmunkahelyeket, ha kiegészül a progresszív szja visszaállításával, valamint a befektetői bizalom visszaszerzésével. Ez utóbbihoz sürgősen szakítani kellene a rajtaütésszerű adópolitikával és a gazdaságpolitikában is biztos halállal járó kamikaze harcmodorral.

Fentiek tükrében, a munkahelyteremtés érdekében a MSZP továbbra is javasolja, hogy a kormány ne álljon meg a járulékcsökkentés útján, sőt: a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatása érdekében a csökkentésnél ne csupán életkori és képzettségi, hanem területi sajátosságok is kapjanak figyelmet.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
az MSZP alelnöke