mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Egészségügy
2021. november 16. 10:50

Lélegeztetőgép- és teszt-biznisz: milliárdokat vágnak zsebre Orbán embereinek kamucégei

Lélegeztetőgép- és teszt-biznisz: milliárdokat vágnak zsebre Orbán embereinek kamucégei
A mutyi-formula jól ismert: egy brutálisan túlárazó cég megkapja az állami megrendelést, a kormányfő megbíz egy strómant, aki a busás hasznot kiveszi, és már csak a kamucéget kell trükkösen eltüntetni.

A miniszterelnök közvetlen munkatársai, azaz a „halál vámszedői” zsebében kötnek ki folyamatosan a tízmilliárdok – számolt be néhány, a Parlamentben is bemutatott, felháborítóan súlyos ügyről Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese kedd reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„Amíg emberek ezrei, orvosok, ápolók, szociális munkások, katonák, rendőrök küzdöttek és küzdenek mai napig is túlórában, nem pihenve, a honfitársaink életéért, addig néhány fideszes potentát, szerencselovag, vagy az én véleményem szerint egyszerű gazember, azon ügyködött meg ügyködik, hogy hogyan szedje meg magát ebből a rendkívül tragikus helyzetből” – hívta fel a figyelmet Harangozó Tamás.

Mint ismeretes, a szocialista politikus hétfőn, a felelősségvállalásra felszólító ötperces napirend előtti felszólalásában, két ügyet is bemutatott.

„Az egyik a COVID-teszt beszerzés, amit Martos Dániel, a fideszes volt frakcióvezető, bizottsági elnök, a IX. kerület hírhedt fidelitasos, fideszes politikus-palántája követett el, aki annak idején a kerületi parkolási botrány és az ingatlanmutyi egyik főszereplője volt”. Elmondta, a Martossal alapíttatott cégből egy hárommilliárdos kormányzati megbízás hasznát lopták ki, majd a céget átpasszolták egy vidéki, 20 éves, gyakorlatilag nincstelen fiatalembernek, aki nem lakik az általa bejelentett lakcímen. Az ügyben már a NAV is nyomoz.

A másik egy 1000 db, a magyr egészségügyben használhatatlan lélegeztetőgép-beszerzés volt. Ezt az ügyletet Orbán a külügyi főtanácsadójával, Szegi Ildikóval bonyolíttatta le: itt 15 milliárd forintot tettek zsebre – emelte ki Harangozó. „Tettek egy csomó feljelentést ebben az ügyben (…), de ez a kormány, ez a rendőrség és ez az ügyészség ezekkel a beszerzésekkel, nyilvánvalóan nem foglalkozik. Kizárólag a kormányváltás után lehet majd ezeknek az ügyeknek utánajárni” – hangsúlyozta.

Végezetül emlékeztetett, egy fideszes képviselő, Bányai Gábor Bács-Kiskun 5. választókerületéből bevallotta, hogy lebetegedve az ő életét egy, az országban alig fellelhető műtüdő gép tudta megmenteni, amelynek ára 17 millió forint, ami pontosan egyezik a porosodó, itthon használhatatlan kínai lélegeztetőgépekével. Az, hogy nem csak szimplán 10 és 100 milliárdokat lop a fideszes kormány, de ráadásul az emberek egészségén nyerészkednek, Európában nem tűrhető – állapította meg végezetül az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Kapcsolódó párttagok