2011. március 10. 12:53

Lendvai: több dolog nem derül ki az új alaptörvény tervezetéből

Lendvai Ildikó szerint az alkotmány tervezete a jelenben és a jövőben élő állampolgárok jogairól nagyon keveset mond.

Az ellenzéki politikus a Fidesz-KDNP csütörtöki budapesti frakcióülése előtt újságíróknak nyilatkozva kifogásolta, hogy nem lehet pontosan megtudni az új alaptörvény tervezetéből, kinek lesz majd választójoga határon túl és innen.

Hozzátette: a gyerekek utáni választójogról is csak általános utalást tartalmaz a javaslat. Lendvai Ildikó ezt a fajta választójogot képtelen, és Európához nem konform megoldásnak nevezte. "Nem tartom megnyugtatónak az Alkotmánybíróság hatáskörének változását sem" - folytatta, megjegyezve: az állampolgárok lesznek korlátozva a szervezethez való fordulásban.

Ha marad az a passzus, hogy a parlamenti képviselők 20 vagy 25 százaléka fordulhat a testülethez, akkor a jelenlegi parlamenti arányok szerint ez az egyes ellenzéki pártok Ab-hez való fordulása is gyengülne - fejtette ki.

Lendvai Ildikó közölte: a történelmi szimbólumok tekintetében valami furcsa, történelmi múltba fordulást látott, s azt mondta, Mikszáth Kálmán Beszterce ostroma című regénye jut eszébe az átkeresztelésekről. Példaként említette a kúriát és a vármegyét.

A történelmi múltunkban sok minden van, amire büszkék lehetünk, de az alkotmány nem a múltról szól, hanem a jelenben és jövőben élő állampolgárok jogairól. Ebben a tekintetben pedig ez az alkotmány nagyon keveset mond - közölte Lendvai Ildikó.