mszp.hu | Belföld | Lenkovics Barnabás közlemény
2014. december 01. 16:34

Lenkovics Barnabás méltó Orbán Viktor, de nem az emberek bizalmára

Lenkovics Barnabás az elmúlt időszakban bebizonyította, hogy méltó a Fidesz, de nem az emberek bizalmára. Az alkotmánybírósági döntéseiből világosan látszik, hogy azoknak egyetlen vezérlő elve volt: úgy dönteni, ahogy Orbán Viktornak az kedvére való.

Egyetlen olyan "régi" alkotmánybíró volt, aki átállt a második Orbán-kormány időszakában egypárti támogatással megválasztott alkotmánybíró-pártkatonák mellé, ő Lenkovics Barnabás. Ők, így együtt 22 év után lerombolták azt a gyakorlatot, hogy a testület szakmai és nem politikai alapon dönt.

Olyan alkotmánybíró elnökké választását nem tudjuk támogatni, aki az egyházak diszkriminálását, a bírák kényszernyugdíjazását, a fővárosi választás elcsalását lehetővé tévő törvények alkotmányossága mellett foglalt állást, aki alkotmánybíróként kiállt a jogállam lebontását elősegítő törvények mellett, s aki támogatta a hallgatók és az egyetemek jogfosztását.

A jelenlegi tagok közül - már nem sok, de még mindig - több, az elnöki pozícióra méltó jogtudóst is lehetne találni. Akár olyat is, aki annak idején a jobboldal jelöltje volt. Hogy messzebb ne is menjünk, a jelenlegi elnököt, Paczolay Pétert is.

Bárándy Gergely,
a Törvényalkotási bizottság alelnöke