Lenne mód Szaniszló kitüntetésének visszavonására!

Az a kormány, amelyik kénye-kedve szerint képes az alaptörvény módosítására, ha akarna, találna módot Szaniszló Ferenc díjának visszavonására is. Ráadásul Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter kezében van olyan eszköz, ami erre jogszerű megoldást kínál.

Az MSZP ezért írásbeli kérdést intézett Balog Zoltához. A kérdésben felhívjuk a figyelmet arra, hogy csupán egy miniszteri rendeletet kell saját hatáskörében módosítania ahhoz, hogy lehetővé váljon olyan díj visszavonása, amelyet már az elismerés pillanatában a díjra méltatlan személynek adományoztak, vagyis a kitüntetés feltételei már az adományozáskor sem álltak fenn.

A 49/2012. (XII.15.) miniszteri rendelet, amelyet Balog Zoltán személyesen írt alá, tartalmaz részleteket a díj visszavonásának esetére. Balog Zoltánnak nem kell mást tennie, mint saját rendeletét egy mondattal kiegészítenie, ha valóban igaz, hogy pusztán tájékozatlanságból került sor a díjra méltatlan, megnyilatkozásaival az emberi jogokat súlyosan sértő személy kitüntetésére.

A miniszternek a jogszabály értelmében 15 napon belül kell írásbeli választ adnia.

Lendvai Ildikó,
az emberi jogi bizottság tagja