mszp.hu | Belföld
2021. július 20. 13:45

Lényegében beismerte a kormány, hogy a civilek ellen bevetésre készen birtokolja a kémszoftvert

A szokásos kormányzati mellébeszélés folyik a frissítetlen szoftverek hibáit kihasználó izraeli Pegasus kiberfegyverrel kapcsolatban, amelyet több jel szerint felhasználhattak újságírókkal és ellenzéki politikusokkal szemben is. Az MSZP szerint a vonatkozó bizottsági ülés kerülése és a hallgatás felér a beismeréssel.

Nem mernek eljönni a fideszesek számot adni nemzetközivé dagadt lehallgatási botrányukról az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ülésére – mondta el Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, a bizottság tagja kedd reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„Annyira tartanak tőle, mint ördög a tömjénfüsttől, hogy legyen egy ilyen hivatalos bizottsági ülés (…), nyilván meg akarják akadályozni, hogy ott érdemi kérdéseket lehessen feltenni, de azt gondolom, hogy ezzel csak maguk alatt vágják a fát” – mondta Molnár.

Utalt arra, hogy a mostani bizonytalan törvényi értelmezés szerint az érintett miniszterek csak akkor adhatnak át érdemi információt egy képviselőnek, vagy a bizottság bármely tagjának, ha maga a bizottsági ülés nincs határozatképtelenre elszabotálva.

„Ezt a vitát régen folytatjuk, hiszen nem először fordul ez elő, és attól félek, nem is utoljára – bár 2022 után nyilván másképp lesz. Itt az az álláspontja a kormánytöbbségnek, hogy a bizottsági ülés megkezdéséig nem lehet érdemi információt átadni” – fedte fel.

„A vasárnapi esti, Ungár Péterrel és Stummer Jánossal közös közleményünkben is hangsúlyoztuk, hogy amennyiben nem jönnek el, nem válaszolnak, tehát bármely trükközést választják, az annak a beismerése, hogy egyrészt nagyon nincsenek rendben a dolgok, kibújnak alóla, és lényegében van ilyen programjuk” – emelte ki az MSZP pártigazgatója.