Lépjen fel az EU az alapértékek védelmében!

A szerződés betűjének és szellemének őrzésére és betartatására biztatta az Európai Bizottságot Göncz Kinga szocialista EP-képviselő az uniós jog alkalmazásának ellenőrzéséről szóló jelentés kedd esti plenáris vitájában.

"A jelentés arra mutat rá, hogyan is állunk az alapértékeink érvényesülésével az Európai Unióban" - mondta Göncz Kinga a kedd esti vitában. A szocialista képviselő hozzátette: a jelentés felvet sok fontos kérdést, hangsúlyozza a tagállami igazságszolgáltatás szerepét, a képzés, az együttműködés fontosságát, üdvözli a petíciók egyre szélesebb körű elterjedését, fontosnak ítéli a demokratikus kormányzás alapját, a jogállamiságot.

"Támogatom a jelentéstevõ azon gondolatát, hogy az Alapjogi Charta szűk értelmezése, vagyis az, hogy előírásai csak akkor számonkérhetők uniós szinten, ha a tagállam EU-jogszabályt ültet át és alkalmaz, gyakran elégedetlenség és csalódás forrása. Sokak szemében az Európai Unió gyengeségének, a hitelesség hiányának a jele. Ezért biztatnám én is a jelentéstevõvel együtt a Bizottságot arra, hogy használja a rendelkezésére álló eszközöket a szerzõdés betűjének és szellemének õrzésére, ha az tagállami szinten nem biztosított" - hangsúlyozta Göncz Kinga.