mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 19. 22:19

Lesújtó halálozási statisztika: önálló egészségügyi minisztériumot követel az MSZP

Lesújtó halálozási statisztika: önálló egészségügyi minisztériumot követel az MSZP
Az EU-ban Magyarországon halnak meg legtöbben megelőzhető betegségben, a felelősséget pedig hárítja Orbán és a magyar egészségügy felett sután bábáskodó három minisztere.

Az egészségügy tarthatatlan helyzetéről tartott online sajtótájékoztatót Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán.

Miközben Orbán „világszínvonalú” egészségügyet vizionál, a felmérések és az emberek saját bőrén szerzett tapasztalatai szerint a magyar egészségügy az EU-ban a legrosszabb. Nálunk küldik legnagyobb arányban értelmetlenül a halálba az embereket – mintegy 30-35.0000 embert évente – az életek tönkretételéért pedig senki nem vállalja a felelősséget, emlékeztetett Bangóné Borbély Ildikó.

„Ma már arról beszélünk, hogy körülbelül egymillió embernek nincs háziorvosa: nem jut hozzá az alapellátáshoz a háziorvosok hiánya miatt. „Az állam nem képes közszolgáltatásokat nyújtani úgy, ahogy azt az alaptörvényben saját maga számára előírja. Nem képes garantálni az egyenlő hozzáférést az oktatáshoz és az egészségügyi szolgáltatásokhoz, sőt, nagyjából alig garantál ezekből valamit”” – idézett egy egészségügyi szakvéleményt.

Elmondta, a betegek az intézmények előtt várakoznak a nagy hőségben, sokszor telefonon sem lehet napokig utolérni a rendelőket, sőt az időpontkérésre is időpontot kell kérni.

„Itt tartunk most, a járvány második hullámának küszöbén, és a miniszterelnök hónapok óta nem hajlandó annak a vizsgálóbizottságnak a felállítására, amelyet mi, ellenzéki és szocialista képviselők kezdeményeztünk. Orbán és a miniszterei – Kásler, Palkovics és Pintér – nem hajlandóak szembenézni a valósággal, pedig itt emberéletekről beszélünk!” – sorolta a súlyos problémákat a szocialista politikus.

Hangsúlyozta, pártja szerint Kásler Miklós alkalmatlanságát a lesújtó adatokon kívül tükrözi az is, hogy az egészségügy átalakítására készített átfogó tanulmányt is Pintér Sándor, belügyminiszter rendelte meg, nem pedig az egészségügyi tárcáért felelős emberminiszter.

„Várjuk Pintér Sándor, belügyminiszter válaszát, hogy a belügyminisztérium által megrendelt komplex egészségügyi átalakításról szóló dokumentumot megismerhessük” – mondta Bangóné, nehezményezve, hogy azt eddig sem az ellenzék, sem az emberek nem láthatták. „Ezért kérjük Pintér Sándort, hogy a héten tegye nyilvánossá ezeket a dokumentumokat, hogy minden magyar ember megismerhesse, hogy milyen megállapításokra jutott a cég a tanulmánnyal kapcsolatban” – emelte ki.

Végezetül meghatározta az első két lépést, amit Orbán Viktornak és kormányának meg kell tennie az MSZP szerint a helyzet orvoslására, ezért követelte egy önálló egészségügyi minisztérium felállítását valamint felelős egészségügyi miniszter kinevezését.

„Legyen ez az első feladat! Itt emberéletekről beszélünk és nincs több idő!” – szólította fel a kormányt Bangóné Borbély Ildikó.