Népszava
2011. szeptember 28. 10:33

Lesz-e egymillió új állás?

Esélye sincs az Orbán- kormánynak arra, hogy teljesítse ígéretét tíz év alatt egymillió új munkahely megteremtésére - állítják a szakértők. Ahhoz ugyanis jövőre nem elbocsátani kellene 30-40 ezer embert, hanem csaknem 150 ezer új álláshely létesítésére lenne szükség. Ez azonban lehetetlen. Az adó terhek növekedése és a minimálbér drasztikus jövő évi emelése ugyanis munkahelyek tízezreinek a megszűnéséhez vezet majd.

A mostani foglalkoztatási adatok egyáltalán nem tekinthetőek szívderítőnek , a változás ugyanis a legjobb esetben is nulla az egy évvel korábbi viszonyokhoz képest - nyilatkozta lapunknak Tukacs István. Az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista tagja azzal kapcsolatban, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap kiadott tájékoztatója szerint a foglalkoztatottak száma idén május-július átlagában 1,1 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 10,9 százalékos volt, 0,2 százalékponttal alacsonyabb, mint tavaly ugyanakkor.

A szocialista politikus szerint a most közölt munkanélküliségi adatok belül vannak a statisztikai hibahatáron. Emellett csalókák, mivel a KSH csak regisztrált állástalanokat tarja számon, az ellátási rendszerből kieső munkahelykeresőket nem. A foglakoztatási adatok pedig úgynevezett kérdezéses módszerrel születnek, amelyek becslésnek is tekinthetőek mivel egyes munkaadók "bemondásain" alapulnak. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a munkaügyi központokba újonnan bejelentkezett állástalanok száma viszont növekedést mutat,. Ez pedig emelkedő munkanélküliségre utal.
Az intézményi munkaügyi statisztika legfrissebb létszámadatai szerint a 2011 január-júliusi időszak átlagában 2 millió 684 ezren álltak alkalmazásban a nemzetgazdaságban, szinte ugyanannyian, - 0,1 százalékkal többen - mint egy évvel korábban. A foglalkoztatási arány (56,1 százalék) 0,6 százalékponttal magasabb, mint a 2010. május-júliusi. A foglalkoztatottság növekedését teljes egészében a férfiak foglalkoztatási mutatóinak kedvezőbbé válása eredményezte. A foglalkoztatottság a férfiak esetében 61,6 százalékos, a nők körében 50,7 százalékos volt - közölte a KSH.
A statisztikai hivatal szerint az első hét hónap átlagát tekintve a nemzetgazdaság egyes területeit ellentétes irányú folyamatok jellemezték, mivel a legalább 5 fős vállalkozásoknál alkalmazottak létszáma (1 millió 846 ezer fő) 2,0 százalékkal emelkedett, miközben a költségvetésben dolgozóké (733 ezer fő) 4,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, túlnyomórészt a közfoglalkoztatási rendszer átalakítása miatt.

A közfoglalkoztatás nélkül számolt 679 ezer fős létszám a költségvetési szektorban 1 százalékkal alacsonyabb a 2010. január-júliusihoz képest.
Egyre valószínűbb, hogy a kormányzat nem egy millió új munkahelyet, hanem több százezer újabb munkanélkülit terem - véli Tukacs István. Ahhoz ugyanis, hogy az Orbán-kabinet eleget tegyen a tíz év alatt egymillió új álláshely létrehozataláról szóló ígéretének, jövőre több mint 110 ezer új munkahelyre lenne szükség, ha nem történnének tömeges létszámleépítések. Ez azonban feltehetően nem valósul majd meg, mivel a kormányzat intézkedései nyomán csak a közszférában 30-40 ezren vesztik majd el a munkájukat. (A legfrissebb KSH-adatok szerint 756 800-an dolgoznak a költségvetési szektorban, vagyis ez nagyjából 4 százalékos leépítést jelent. Így ahhoz versenyszektorban a mostani 1,865 milliós foglalkoztatást nagyjából 145 ezerrel kellene növelni 2012 végéig, hogy elérhető legyen a tízéves cél.) A minimálbér drasztikus megemelése sok vállalkozót arra kényszeríti majd, hogy elküldje a dolgozói egy részét, vagy feketén foglalkoztassa tovább. Jövőre már az is pozitív fejlemény lesz, ha nem fordul mínuszba a hazai gazdasági teljesítmény alakulása - tette hozzá a szakpolitikus.

Kissé növekedtek a keresetek

A családi kedvezményeket is figyelembe véve az első féléves nettó átlagkereset 8,3 százalékkal, a reálkereset pedig 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal tegnap. A nettó átlagkereset az év első hét hónapjában 140100 forint volt, 5,5 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. A fogyasztói árak viszont a január-augusztusi időszak átlagában 3,9 százalékkal voltak magasabbak, mint 2010 első nyolc hónapjában.

NÉPSZAVA-információ/

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=475414