2012. február 01. 11:50

Lesz még Magyar Köztársaság!

Hatvanhat évvel ezelőtt szociáldemokrata kezdeményezésre iktatták törvénybe a demokratikus Magyar Köztársaságot, amely a múlt lezárásának és egy merőben új történelmi korszak kezdetének a lehetőségét teremtette meg a demokratikus erők összefogásának eredményeképpen. A mai napon erre az összefogásra és egy olyan szimbolikus történelmi, illetve jogtörténeti eseményre emlékezünk, amely túlmutat önmagán, azon a tényen, hogy megszületett a demokratikus köztársaság.

Ma már nem Magyar Köztársaság az ország és az állam hivatalos neve. A névváltozáson túl azonban sok egyéb változás is lezajlott Magyarországon, amely jogos aggodalommal tölt el bennünket. Aggályaink nem újkeletűek: az egypárti alkotmányozás, a jogbiztonság és a demokratikus működési elvek megsértése, a fékek és ellensúlyok rendszerének kiiktatása mind-mind aggodalomra okot adó tények, amelyek nem előre, hanem rossz irányba viszik hazánk fejlődését.

Emlékeznünk ezért is fontos 1946. február 1-jére. A baloldal, civil szervezetek és most már velünk együtt milliók mondják, rossz irányt vett a politika, rossz irányba mennek a dolgok.
Az emlékezésen túl ezért ez a nap a tiltakozásé, de egyben a reményé is. Hiszen ahol a többség új, negyedik köztársaságot követel, ott még van remény!

A Magyar Szocialista Párt küzdeni fog azért, hogy visszaadjuk az embereknek a reményt: lesz még Magyar Köztársaság!


Mesterházy Attila,
pártelnök-frakcióvezető