mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. október 19. 17:55

Leszavazták a fideszesek a minimálbér adókönnyítését – erre már csak kormányváltás után számíthatunk

Leszavazták a fideszesek a minimálbér adókönnyítését – erre már csak kormányváltás után számíthatunk
A jövő évi emelés ellenére fél évig még biztosan Európa legszegényebbjei lesznek a magyar minimálbéresek, mert a kormány nem hajlandó csökkenteni a bérterheiket.

A jövedelmek optimalizálása így a tavasszal hivatalba lépő új, nemzeti egységkormánytól várható a közös alapprogram mentén.

Mivel már a Gazdasági bizottságban lesöpörték a fideszesek az MSZP és a közös alapprogram javaslatát, még az Országgyűlés elé sem kerülhetett a kezdeményezés, hogy a minimálbérig legyenek adómentesek a jövedelmek – mondta el Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke kedd reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„A jövő évi kormányzásra készülve benyújtottuk szeptember 20-án ezt az indítványt. Az MSZP frakciót én képviseltem a Gazdasági bizottság előtt; ellenzéki képviselők ezt megszavazták, a fideszes többség pedig vigyorogva leszavazta” – ismertette Korózs a hétfőn történteket, megjegyezve, hogy az ellenzéki javaslatok leszavazása „futószalagon” megy már a fideszes kormány részéről. „Hamarosan itt lesz az idő, amikor mi terjeszthetünk be napirendeket az Országgyűlésbe egy kormányprogram révén” – tette hozzá.

A szocialista politikus emlékeztetett, az demokrata ellenzéki összefogás közös alapprogramja kerekítve évi 300.000 forintot jelentene a minimálbéreseknek és még a szakképzett munkavállalóknak járó garantált bérminimum is durván 200.000 forintot biztosítana éves szinten.

„Ami még itt fontos, hogy a minimálbért több mint 30%-nyi különböző adó terheli. (…) Egy szakmunkás bérminimum nettója 145.000 forint. Hogy ha mi ezt meg tudnánk lépni – márpedig én azt gondolom, meglépnénk – (…) ez 162.000 forintra növekedne” – vázolta fel.

Elmondta, hogy ez sokkal több és igazságosabb, mint az, ha esetleg a távozó kormány még most a választások előtt bruttó 200.000-re emelné a minimálbért. A javaslat, hogy a minimálbérig tehermentesek legyenek a bérek, nem kerülne több mint 250 milliárdjába a költségvetésnek, ráadásul ennek nagy része még a demokratikus ellenzéki összefogás közös alapprogramjában szereplő ÁFA-csökkentés esetén is visszajönne az újra elosztó rendszerbe.

Korózs Lajos aláhúzta, a minimumból már nem szabad elvenni. Elmondta, visegrádi összehasonlításban, a magyar minimálbér jóval kevesebb a szlováknál, a csehnél és a lengyelnél, vagyis e téren az utolsó helyen kullogunk. „Tíz évvel ezelőtt, ha csak Szlovákiát vesszük alapul, fordított volt a helyzet. (…) Mondjuk Győrben az Audinál és Pozsonyban a Volkswagen-csoportnál (az gyakorlatilag ugyanaz a cég vagy cégcsoport), 10 évvel ezelőtt Győrben 20-25%-kal többet kerestek a magyar munkások, most pedig a szlovákok keresnek többet ugyanabban a beosztásban, ugyanolyan iskolai végzettséggel, ugyanabban a műszakban 20-25%-kal”.

Kapcsolódó párttagok