mszp.hu | Belföld
2022. június 03. 15:10

Létbiztonsági csomaggal védené az MSZP az embereket a válságban

Létbiztonsági csomaggal védené az MSZP az embereket a válságban
Az emberek védelmére létbiztonsági csomagot javasol az MSZP, melynek része lehet a havi 20 ezer forintos élelmiszer-kupon, az „örök rezsicsökkentés” és a hatósági árak körének kiszélesítése – mondta a párt társelnöke, Kunhalmi Ágnes az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön.

„Mindenféleképpen élelmiszer területén kellene segíteni az embereket, zöldség-gyümölcsre például hatóság árat bevezetni; a kuponnal nagyon sok családnak (...) a hó végén tíz-húszezer forintot oda lehetne adni; el kéne indítani az energiakorszerűsítést mind a paneloknál, mind a Kádár-kockákra és a társasházaknál; ez egy olyan csomag, ez az a létbiztonsági csomag, ami válságban megvédi az embereket” – mondta a politikus.

Hangsúlyozta: ha válság van, az „a legfontosabb, hogy az embereket védjük”, ezért „minden támogatható, ami válságban az embereket segíti”.

Azt mondta: az Orbán-kormány megszorító csomagjára nem lenne szükség, ha a kormány le tudná hívni az Európai Uniótól azokat a forrásokat, amelyekhez most nem fér hozzá. Így mentesíthetné a hazai költségvetést, melynek forrásait azután bérre, svájci indexálásra és további nyugdíjemelésre lehetne fordítani.

A létbiztonsági csomagot az MSZP döntően európai uniós forrásból finanszírozná. Az EU-nak van olyan támogatási formája, amelyet válságban élelmiszer-kuponra lehet váltani; ilyen támogatást Romániában uniós forrásból már folyósítanak – mondta el.

Az MSZP annak híve lenne, hogy „minél többen beleférjenek” ebbe a rászorulók számára nyújtandó havi 20 ezer forintos élelmiszer-utalványba, beleértve a középosztálybelieket és a közalkalmazottakat, akiknek szintén „nem mindegy”, ha a hó végén ezzel még élelmiszert tudnak venni a családnak – közölte.

Hibának nevezte, ha a kata szabályaink megváltoztatásával „riogatják” a rászoruló kisvállalkozókat a válságban.

„Amíg válság van, addig a kisvállalkozókat meg kell védeni. Nem szabad hozzányúlni addig” – mondta a katáról. „Ilyenkor az emberek oldalán kell lenni” – hangsúlyozta.

Visszautasította azokat a kormánypárti állításokat, hogy „a baloldaliak” támadnák a kormány „rezsicsökkentését”. Mint mondta, sem a választások előtt, sem utána nem támadta a „rezsicsökkentést” sem az MSZP, sem az ellenzék; a probléma ott van, hogy az intézmény „megvédésére” hivatott megszorító csomagból a kormány „kifelejtett” olyan oligarchákat, mint Mészáros Lőrinc, Garancsi István vagy Szíjj László, vagy olyan szektorokat, mint az építőipar.

„Örök rezsicsökkentésnek” nevezte az MSZP javaslatát a lakóházak szigetelésére, a Kádár-kockák, társasházak és panellakások energetikai korszerűsítésére. A korábbi panelprogramot az Orbán-kormány megszüntette, pedig kifejezetten erre is léteznek uniós alapok – hangsúlyozta.

Elmondta: Ha nincs „baj”, szocialistaként akkor sem híve a megszorító politikának és a jóléti rendszerek leépítésének; az elmúlt 30 évben a legtöbb kormány azt alkalmazta, „ennek issza is (...) a baloldal a levét”, amikor elvette azokat a juttatásokat, amelyeket korábban éppen ő adott - mondta.

A jóléti rendszereket fenn kell tartani, „nagyon meg kell támogatni” „minimum” a lakhatást, az egészségügyet és az oktatást – részletezte, hangsúlyozva: „Nem a piacért van a társadalom. (...) Ne az emberek fizessék meg a (...) piacon meglévő folyamatos válságokat”.

Kapcsolódó párttagok