Létezik egy másik Magyarország is - Lesz valódi népszavazás!

Létezik egy másik Magyarország is - Lesz valódi népszavazás!
Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?” címmel népszavazást kezdeményezett az állami tulajdonban levő földek védelmére. A mai napon Gőgös Zoltán, a törvényben előírtnál több, mintegy 240 000 aláírást adott le a Nemzeti Választási Irodán. Így várhatóan sikeres lesz a népszavazási kezdeményezés, meglesz a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer érvényes aláírás. Minden valószínűség szerint az év végén a magyar emberek ítéletet mondhatnak a Fidesz korrupt rendszeréről, megakadályozhatják a magyar föld szétlopását.

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei tagjai, szimpatizánsai az elmúlt hónapokban derekasan kivették részüket a támogató aláírások gyűjtéséből. Ott voltunk a piacokon, a bevásárlóközpontok előtt, ha kellett házról házra járva gyűjtöttük az aláírásokat. Ennek eredményeként 13 412 Hajdú-Bihar megyei választó támogatta aláírásával a lopásgátló népszavazást.

Az aláírásgyűjtés kezdete óta eltelt több mint három hónap alatt sok-sok emberrel találkoztunk, sok véleményt meghallgattunk. Érzékeltük, hogy óriási a feszültség az emberekben, ,,mintha" kettészakadt volna az ország. Indulatok feszítik a Fidesz uralkodásának a veszteseit, de indulatok munkálkodnak azokban is, akik Orbán Viktortól mindent gondolkodás nélkül elfogadnak.

Hajdú-Bihar megyében az elmúlt hat évnek rengeteg vesztese van. A ,,kisemberek”, akiket nem hagyott a Fidesz az árok szélén, hanem belerúgta őket, a két kezükből élők, akiket kizsákmányol a Fideszhez hűséges új úri rend, a nyomorban élők, az értelmiségiek, akik a gondolkodás szabadságát féltik, nem haboztak sokat, aláírták az íveket. Többen elmondták, hogy mindennapi megélhetési gondjaik vannak, nincs munkájuk, alacsony a nyugdíjuk, tartalékaik nincsenek, egyik napról a másikra élnek. Szomorúan tapasztaltuk, hogy a közmunkások országa lettünk. Vidéken, de bizony Debrecenben is sok-sok család számára a sokszor megalázó közmunka jelenti a megélhetést. A kisebb településeken élők közül sokan elmondták, hogy a polgármesterek élet-halál urai, hiszen tőlük függ, ki kap közmunkát. Ez kiszolgáltatottá teszi az ott élőket, aki meg mer szólalni bármilyen visszásság miatt, az elbúcsúzhat a közmunkától is. Ezért inkább csendben tűrik, hogy sok helyen embertelen, megalázó körülmények között dolgoznak.

Sokan elmondták, hogy ők egész életükben robotoltak, mégsem tudtak semmit sem félretenni. Gyermekeik, unokáik közül bizony itt Hajdú-Biharban is nagyon sokan külföldre mentek ,,gazdasági bevándorlóként” és ott keresik a boldogulás útját. Felháborítónak tartják, itthon csak az boldogulhat, aki a Fidesz csókosa, aki kiszolgálja a mai hatalmat, aki tudomásul veszi azt, hogy a középkort idéző új hűbéri rendszerben a legfőbb hűbérúr iránti feltétlen engedelmesség az elvárás. Többen megkérdezték, mit csinálnak az igazságszolgáltatás szervei, hiszen ők úgy látják, a rendőrség és az ügyészség is a Fidesz elvárásainak megfelelően teszi a dolgát. Nem a törvényeknek, nem a jogállamiságnak akarnak megfelelni, hanem Orbán Viktornak. Úgy érzik, hogy nincs jogbiztonság, nincs valódi igazságszolgáltatás, a Fidesz mindent a saját hatalmi érdekeinek megfelelően használ fel. Úgy fogalmaztak jó páran, hogy a környezetükben élő Fidesz kötődésűek, gyakorlatilag azt csinálnak, amit akarnak, gátlástalanul kihasználják a kapcsolatrendszerüket. Aki ez ellen szót emel, az könnyen megütheti a bokáját.

Élnek a környezetünkben sokan, akik ugyan változást szeretnének, elégedetlenek a 2010 óta történtekkel, de elmondták félnek, nem merik nevüket adni a lopásgátló népszavazáshoz. Szurkolnak, hogy sikerüljön, de ők tartanak a hatalom bosszújától, attól, hogy a Fidesz utána nyúl azoknak, akik egyetértettek azzal, a magyar föld ne kerülhessen az új ,,nemes” osztály kezébe. Többen elmondták, a félelem része az életüknek, úgy érzik, a jelenlegi hatalom semmilyen eszköztől nem riad vissza, ha bárki megkérdőjelezi a mai viszonyokat.

Létezik egy másik Magyarország is. Azok az emberek tartoznak ide, akik a Fidesz ma még megbonthatatlannak látszó stabil szavazóbázisát jelentik. Ők azok, akiket észérvekkel nem lehet meggyőzni, akik számára Orbán Viktor személye a garancia arra, hogy a mai hatalom adta előnyökkel élhetnek. Többségükben ennek ellenére - vagy éppen azért - hatalmas indulatok munkálkodnak. Ez elő is jön belőlük, sokszor igen hangosan, és nyomdafestéket nem tűrő módon.

Az aláírásgyűjtésnek vannak olyan tanulságai, amelyek a szocialista párt számára is megfontolandóak. Több településen ahol jártunk sokan hiányolták, nincs jelen az MSZP, nem is tudják, kik az ott élő szocialisták, gyakorlatilag nincs napi kapcsolatuk velük. Sok-sok baloldali gondolkodású ember fogalmazta meg, rájuk számíthat a szocialista párt, hiszen azt szeretnék, ha 2018-ban a magyar baloldal képes lenne a Fideszt leváltani. Kérik, az MSZP a jelenleginél markánsabban, erőteljesebben képviselje a vidéken élők, az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekeit. Jó lenne, ha a szocialisták egyértelműen megfogalmaznák, egyszerű, emberi nyelven, milyen Magyarországot akarnak 2018- után, melyek azok az értékek, amelyekből nem engednének, ha ismét kormányra kerülnének. A Hajdú-Bihar megyei emberek azt is látni szeretnék, hogyan képzeli el a magyar vidék jövőjét a szocialista párt, hogyan akar a közmunka helyett értékteremtő munkát biztosítani az itt élők számára. Szeretnék, ha az MSZP hitet, reményt adna a számukra, egy új élet esélyét várják a szocialistáktól, a magyar baloldaltól az emberek.

Az MSZP megyei elnöksége nevében tisztelettel köszönöm mindenkinek a támogatását, köszönöm a biztató szavakat, köszönöm a kritikákat is. Köszönöm mindazoknak a támogatását is, akik elmondták egyetértenek a lopásgátló népszavazás céljával, de féltek aláírni az ívet. Kérünk mindenkit, ősszel menjenek el a népszavazásra, s igenjükkel mondjanak ítéletet Orbán Viktor eddigi politikájáról, akadályozzuk meg közösen, hogy a magyar földet a Fidesz kiárusítsa.

 

Huszka Imre

az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke

Debrecen, 2016. június 28.


Kapcsolódó galéria: Létezik egy másik Magyarország is - Lesz valódi népszavazás!

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »