mszp.hu | Győrtelek
2015. november 11. 16:17

Létezik Magyarországon gyermekéhezés!

Létezik Magyarországon gyermekéhezés!
A múlt heti gyermekéhezéssel kapcsolatosan tett kormánypárti nyilatkozatok, a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei közvéleményt is felkorbácsolták. Egy civil kezdeményezést szavaztak le a kormánypárti képviselők a parlamenti Népjóléti bizottság ülésén, ami elsősorban egy olyan nemzeti minimumról szólt, ami a gyermekéhezést lenne hivatott kezelni.

Kovács Sándor, megyénk egyik fideszes országgyűlési képviselője és Selmeczi Gabriella szavazott nemmel ezen az ülésen, a többi képviselő tartózkodott – fejtette ki Halmi József, az MSZP megyei alelnöke.

Az említett kormánypárti képviselő ezek után a megyei sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a Fidesznek van nemzeti minimuma, bár annak részleteit nem fejtette ki. Halmi József saját olvasatában a következőképpen értelmezte tegnapi sajtótájékoztatóján a fideszes nemzeti minimumot: „Lopd el az emberek megtakarítását, majd vedd el a rokkantnyugdíjasok nyugdíját, és tedd még kilátástalanabbá a rokkantak helyzetét. Közben emelj adót, szüntess meg bizonyos szociális juttatásokat – lakásfenntartási támogatás, közgyógyellátás –, foglalkoztasd közmunkán a fél országot - éhbérért, 52.000 forintért -, és építsd le a szociális ellátásokat, ahogy látjuk jelenleg azt a gyermekjóléti szolgálatok és egyéb ellátások területén…

Halmi József baloldali polgármester vitatta a fideszes országgyűlési képviselő megyei lapban tett azon kijelentését is, miszerint a szociális törvény 62. §-a szabályozza azt az étkeztetést, ami alapján az önkormányzatoknak kell biztosítani a gyerekek felé az ellátást, ha éheznek. Halmi József kijelentette, ez a paragrafus a szociális étkeztetést szabályozza. Kovács Sándor, aki vele végzett szociális munkás, láthatóan másképp értelmezi a törvényeket – mondta – ő azt mondja, amit a Fidesz ígérni tud.

A gyermekéhezésről Pusztadoboson Czibere államtitkár is nyilatkozgatott. Hivatkozott a „Legyen jobb a gyermekeknek” nemzeti stratégiára, ami egy 2007-es, a Gyurcsány-kormány ideje alatt hozott, MSZP többségű parlamentben hozott országgyűlési határozat. Lassan kilenc éve meghozott döntés, amire ma hivatkozik az államtitkár, hogy előtérbe kívánják helyezni, és ezzel kezelni a gyermekéhezést.

Tegnap Orbán Viktor is felszólalt a Parlamentben, hogy a bölcsődések, és az óvodások körében a gyermekvédelmi támogatásban részesülők ingyen fognak étkezni a szünetekben - ami még dícsérendő is lenne, jegyezte meg -, és a nyári gyerekétkezés is kötelező feladata lesz az önkormányzatoknak, tehát nem kell majd külön pályázgatni rá.

„Igen ám, csak amikor azt mondják, a gyermekétkeztetést az önkormányzatoknak kellene kezelni, kérdezem én miből?” – hivatkozott Gémesi György, a MÖSZ elnökének szavaira is Halmi, aki szintén elmondta, hogy a támogatás, amit biztosít az önkormányzatoknak az állam, az csak részben elég ahhoz, hogy települési szinten ezt kezelni tudják.

Egy hétvégi étkeztetést hogy tud finanszírozás területén megoldani az önkormányzat?  - feszegette tovább a kérdést a szocialista polgármester. Még ha az alapanyagot le is finanszírozza, embereket kell foglalkoztatni hétvégén, és sorolhatná mindazt a feladatot, ami ráhárulhat az önkormányzatokra, akik önmaguk ezt nem képesek kezelni, csak az állam segítségével.

Halmi József reagálva a kormánypárti politikusok nyilatkozataira kijelentette, hogy a fideszes mellébeszéd, és a „baloldali propaganda” szavakkal fémjelzett gyermekéhezés valós probléma, van gyermekéhezés Magyarországon, amit a kormánynak meg kell oldani!

Kapcsolódó párttagok