mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 19. 22:13

Lett volna pénz állami segítségre, de másra költötték

Lett volna pénz állami segítségre, de másra költötték
Az álláskeresési járadékot fel kellett volna emelni 9 hónapra, a forrás megvolt rá, csak másra költötték – mondta Korózs Lajos, az MSZP politikusa az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

A miniszterelnök „segély helyett munka” elvét „butaságnak” és „demagóg dumának” nevezte, hangsúlyozva: azért fizetünk adót és szociális hozzájárulási adót, hogy cserébe az állam segítsen, amikor a munkavállaló bajba kerül.

„Nem segélyezésről van szó, hanem egy viszontszolgáltatásról. Mert a munkavállaló köt egy szerződést az állammal, hogy lemond a jövedelme egy jelentős részéről azért, hogy amikor ő bajban van, az állam visszasegítse neki” – mondta a Parlament Népjóléti Bizottságának szocialista elnöke.

„Lenne itt megoldás, csak azt látjuk, hogy az oligarchákra meg a szállodaberuházásokra, (…)  lélegeztetőgép-beszerzésre 300 milliárd forint ment el” – mondta.

A szocialisták javasolták az álláskeresési járadék 9 hónapra emelését, de „a kormány kötötte az ebet a karóhoz és azt mondta: nem, három hónap, és aki elveszíti az állását, az tuti, hogy munkát fog kapni az államtól”.

De az MSZP szólt arról is, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosárral mért inflációs árindex tendenciózusan, hónapok óta magasabb, mint a lakosság egészéé. A kormány ennek ellenére csak 2,8 százalékos nyugdíjemelést állított be, „miközben pontosan lehetett látni, hogy éppen a védekezésre költötték a pénzüket a nyugdíjasok: gyógyszer, vitamin, védőfelszerelés-vásárlás, et cetera, et cetera”.

Az MSZP javaslata szerint vissza kell térni az úgynevezett svájci indexáláshoz, és az alapján nem 2,8, hanem 6,5%-os nyugdíjemelésre kellett volna sort keríteni, a nagyon alacsony nyugdíjakat pedig fel kellett volna zárkóztatni egy korrekciós programmal.

Korózs elmondta: mindegyik javaslatuk bekerült a Parlament elé, de a fideszes többség vagy már a bizottsági szakaszban, vagy a végszavazásoknál mindet leszavazta.

A lélegeztetőgépekről azt mondta: márciusban a miniszterelnök szerint 2400 volt az országban, és „nagyjából erre volt humánerőforrás-kapacitás”: úgy 2 ezer olyan szakképzett ápoló van Magyarországon, aki képes a gépeket kezelni.

De már 19 ezer ilyen gép van, miközben jelenleg 6 beteg van lélegeztetőgépen.

Feltette azt a kérdést is: miért került a Külügyminisztérium által vásárolt gépek darabja 19 millió forintba, amikor az Állami Egészségügyi Központ bruttó tízmillió forintért vásárolta őket?

Az alacsony jövedelmű családoknak nyújtható segítségről azt mondta: az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére kellene fókuszálni, az lenne az érdemi segítség.

A második negyedéves, 13,6%-os gazdasági visszaesésről azt mondta: a legnagyobb az építőipari visszaesés volt, ahol a dolgozók 73%-a fizikai állományban van, és a KSH adatiból is látszik – amely egyébként csak az 5 főnél nagyobb vállalatokról közöl adatot – hogy a munkájukat elvesztők között nagyságrendekkel többen vannak a fizikai munkát végzők, illetve a csak általános iskolai végzettséggel rendelkezők.

A politikust megkérdezték, Tóth Bertalan jelenlegi, vagy Mesterházy Attila korábbi elnököt támogatja-e majd a párt vezetésére az őszi tisztújítás során.

Korózs azt mondta: Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes társelnöki párosát támogatja, de megjegyezte: „nem rivalizálás van, ez egy demokratikus párt”, a kongresszusi küldöttek majd választanak a jelöltek közül.

Kapcsolódó párttagok