Leváltjuk a gazdagok kormányát!

Negyvenszer emelt adót a Fidesz. Az a párt, amely "azonnali és radikális" adócsökkentést követelt éveken keresztül. Ma jóval nagyobb az adóterhelés, mint a szocialista kormányok idején volt. Elsősorban a kisemberek adói növekedtek, a gazdagokat a kormány még jutalmazza is.

A kisemberek nem tudják elkerülni a magasabb adókat. A gazdagok kormánya érzéketlen az ő gondjaikra. Drágább lett a készpénz-felvétel, drágább a pénzátutalás, drágább a megtakarítás. A fogyasztás már két éve drágább az Európa-rekorder áfa miatt, ami a legszegényebbeket sújtja a legnagyobb mértékben. A pénzt tehát felvenni, elkölteni, átutalni és megspórolni egyaránt sokba kerül. Drágább lesz vállalkozni is. Hiszen a kormány a céges telefonok adóját is megemelte. A kisemberek nehezen megkeresett pénzéből a kormány több ezer forintot visszavesz havonta. És többet vesz vissza, mint amennyi a rezsicsökkentés.

A megtakarításokat ráadásul egy olyan, egészségügyi hozzájárulás névre keresztelt teher sújtja, amelynek még a neve is hazugság. Ez a pénz nem az egészségbiztosítási kasszába kerül. Csak egy sima adó, aminek tetszetős és hazug nevet adtak, pedig az egészségügynek tényleg szüksége lenne a forrásokra.

A kormány adott egy újabb pofont a forintnak is. A devizahitelekkel kapcsolatos beképzelt szövegeket évek óta hallgatjuk a Fidesztől. A gazdagok kormánya azonban a legsúlyosabb helyzetben lévőknek nem adott semmilyen érdemi segítséget. Azzal, hogy a kormány most megint senkivel sem egyeztetett intézkedéseket harangozott be, ismét 300 forint fölé lökte az euró árfolyamát. Varga Mihály azt jósolja, hogy a devizahitelek helyzetének rendezése majd javít a forint helyzetén. Csakhogy a kormánynak valójában nincs semmilyen épkézláb elképzelése arról, hogyan lehetne ezt elérni. Amíg pedig nincs megoldás és magas marad az árfolyam, addig a devizahitelesek fizethetik a horrorisztikus törlesztő részleteket. Ez nem a jövő zenéje, hanem a jelen valósága. Ismét a kisemberek húzzák a rövidebbet.

Mindezt arra hivatkozva teszi a kormány, hogy csökkenteni lehessen az államadósságot. Az adósság mégis magasabb, mint három évvel ezelőtt volt. Többek között azért, mert a kormány intézkedései lerontották az árfolyamot. Hiába fizetjük vissza az IMF-hitel maradék részét, a romló árfolyam mellett ez sem hoz majd jelentős változást. Példa erre a nyugdíjvagyon, amit a kormány elrabolt az emberektől, majd aztán elporladt a keze között.

Történik ez egy olyan országban, ahol már 4,3 millió ember él a létminimum alatt. Miközben Magyarország szegényedik, a gazdagok számára kedvező adórendszer és adókedvezmények fennmaradnak. A luxusáfa ostoba ötlete se fogja zavarni azokat, akik a legdrágább termékeket fogyasztják: majd külföldön vásárolnak, és így a magyar vállalkozók, kereskedők, szolgáltatók még rosszabbul járnak.

Az Orbán-rendszer a gazdagok kormánya: kizárólag nekik biztosít előnyöket. A legfőbb nyertesek az udvari vállalatok. A Közgép megint közbeszerzést nyert. A nemzeti trafikok után jönnek majd a nemzeti nyerőgépek. Az online pénztárgépek pályáztatását a hatóságok úgy manipulálják, hogy végül egyetlen pénztárgép-kereskedő fölözheti le a hasznot. A vállalkozások pedig, amelyeket köteleztek, hogy megvegyék az új pénztárgépeket, a piaci árnál többet kell hogy fizessenek. Ugyanúgy, ahogy a kormány a szülőket is átveri, mikor a bolti árnál drágábban vásároltat velük tankönyveket. Szégyen, gyalázat.

Miközben zajosan működik a fideszes pénznyelőgép, a gazdasági növekedés továbbra is minimális. A vállalkozások képtelenek munkahelyeket létrehozni a fennálló körülmények között. Orbán a közmunkával dicsekszik és azt várja, hogy majd a közmunkától indul be a növekedés. Vagy nem tudja, mit beszél vagy hazudik. Az emberek nagyon is szeretnének hasznos munkát végezni, szeretnének gondoskodni önmagukról, meg a családjukról, de ebben ma megakadályozzák őket. A gazdagok kormánya lehetőséget sem ad a megélhetésre az emberek többségének.

Ennek a tarthatatlan helyzetnek véget fogunk vetni. Gazdasági programunk valódi ösztönzést ad a tisztességes fizetést biztosító munkahelyek létrehozásához. Igazságos, többkulcsos adórendszert vezetünk be. A kisemberek adói csökkenni fognak. Az alapvető élelmiszerek áfája 5 százalék lesz. Határozott szegénységcsökkentő programokat indítunk, mindenekelőtt a gyerekszegénységet mérsékeljük. A gazdagok és a Fidesz-klientúra adókedvezményei helyett az oktatást és az egészségügyet támogatjuk. A tisztességtelen előnyöket megszüntetjük, a tisztességtelenül gazdagodókat megbüntetjük.

Leváltjuk a gazdagok kormányát. Kihajítjuk a fideszes pénznyelőgépet.