mesterhazy.hu | Belföld | levél
2013. szeptember 06. 19:22

Levél Gyurcsány Ferencnek

Tisztelt Pártelnök Úr! Kedves Feri!

Köszönettel megkaptam szeptember 3-án kelt leveled, amelyben megerősítetted, hogy a Demokratikus Koalíció elfogadja a 2013. augusztusi keltezésű, az ellenzéki együttműködés alapelveire vonatkozó javaslatainkat.

Nagyra értékeljük, hogy nem kívánjátok újranyitni az MSZP és az Együtt 2014-PM között létrejött megállapodást, és ezzel elfogadjátok azokat a világos kereteket, amelyeket a megállapodás a további együttműködni kívánó partnerek számára meghatároz.

Örömmel vettük, hogy maradéktalanul elfogadtátok a „Megállapodás közpolitikai alapelvekről a Magyar Szocialista párt és az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség között” című dokumentumot is, és vállaltátok, hogy készen álltok nem pusztán választási megállapodást, hanem politikai szövetséget kötni az Orbán-rendszer leváltása érdekében. Ezzel értelmezésünk szerint kinyilvánítottátok azt a szándékotokat is, hogy a Demokratikus Koalíció sem képviseli önállóan saját politikáját a kampány során, hanem szövetségeseivel egyetértésben jeleníti meg a közös álláspontot.

A tárgyalások előre mozdítása, valamint a kormányváltáshoz szükséges szavazatmaximalizálás érdekében, az alábbi kérdésekre szeretnénk választ kapni a következő tárgyalási fordulónk előtt:
I. Az egyéni választói körzetekre vonatkozóan:
1. A Demokratikus Koalíció hány egyéni választókerületre tartana igényt?
2. Melyek lennének ezek a választókerületek?
3. Mely DK-s politikusokat kívánjátok indítani jelöltként ezekben a körzetekben?

II. A listára vonatkozóan:
1. Hány listás helyre tartanátok igényt?
2. Kiket javasolnátok ezekre a listás helyekre?
3. Pontosak-e azok a sajtóban megjelent következtetések, amelyek szerint a Demokratikus Koalíció a lista második helyére a párt elnökét, Gyurcsány Ferencet kívánja jelölni?

Budapest, szeptember 6.
Üdvözlettel
Mesterházy Attila
sk.