Levél Orbán Viktornak a miniszterelnök-jelölti vitáról

Miniszterelnök Úr!

Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölti vitára hívta ki önt. Ön a kihívást azzal hárította el, hogy nem lehet tudni, ki az ellenzék tényleges vezetője, miniszterelnök-jelöltje.

Miniszterelnök úr, Ön mellébeszél, kiutat keres egy Ön számára eleve vertnek tűnő helyzetből. Ön menekül, mert a 2002-es és 2006-os vita tapasztalata alapján óvakodik beleszaladni egy újabb vereségbe. Ezt a menekülési útvonalat szeretnénk lezárni most, amikor írásba adjuk, amit ebben az országban mindenki tud: a kormányváltó ellenzék miniszterelnök-jelöltje Mesterházy Attila.

Nyilatkozatában arra is hivatkozik, hogy „nincs valós alternatívát felmutató, kormányzóképes igazi jelölt a baloldalon”.  1998-ban viszont Ön mondta: „Soha többé ne legyen olyan kormányfője Magyarországnak, aki nyugodtan kijelentheti: rajta kívül nincs alternatíva. Aki ezt állítja, az nem kormányozni, hanem uralkodni akar.” Igaza volt: egyetlen miniszterelnök sem választhatja meg, ki legyen a kihívója. Ennek meghatározása a választópolgárok joga, akik idén erre Mesterházy Attilát jelölték ki.

1998-ban, amikor szorgalmazta a nyilvános vitát Horn Gyula miniszterelnökkel, értelmiségiek egész oldalas újsághirdetésben, nagyon is helytálló érvekkel támogatták az álláspontját. Érveik azóta nem veszítettek erejükből. Önnek, ha tiszteli a választópolgárokat, a kihívást el kell fogadnia: Magyarország miniszterelnöke, ha demokratának gondolja magát, nem térhet ki a vita elől.

Bajnai Gordon
Fodor Gábor
Gyurcsány Ferenc
Szabó Tímea