mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 23. 10:34

Levél Varga Mihály pénzügyminiszterhez és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez

Levél Varga Mihály pénzügyminiszterhez és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez
Vajda Zoltán, a Költségvetési bizottság elnöke levélben fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez miután a sajtóból értesült arról, hogy a 4iG az állammal együttműködve megvásárolja a Vodafone magyarországi vállalatát, mivel az ügylet jelentős költségvetési kérdéseket vet fel.

"Tekintettel arra, hogy – egyelőre – nincs érdemi információ sem a finanszírozás hátteréről, sem a tervezett tranzakció valódi indokáról, kérem válaszát a következő kérdésekre:

Milyen forrást terveznek az ügylet mögé állítani? Milyen módon tervezik a megvásárlást? Netán, az államadósságot növelő állampapír-kibocsátásból vagy valamelyik állami banknál a költségvetésen kívülre helyezett hitel felvételéből vagy közvetlen költségvetési forrásból?

Ha az ügyletet a Corvinus Zrt. bevonásával, tőkeemelés útján kívánják megvalósítani, azt még a 2022-es költségvetés terhére tervezik megtenni vagy az elfogadott 2023-asra? Mely költségvetési sorokat érintené az ügylet?

Milyen valós gazdasági érdek fűződik ahhoz, hogy a kritikus infrastruktúra jelentős részének magánkézbe adása után az ország társadalmi, kormányzati és gazdasági élete szervezésének, működtetésének alapját képező telekommunikációs hálózatok felett is egy egyébként szintén közpénzből feltőkésített magáncég gyakoroljon kontrollt?

Kérem, jelöljön meg válaszában olyan európai uniós precedenst, amely az Önök által most bejelentett tranzakcióhoz hasonlóan az adófizetők pénzéből valósult meg és a magyar Vodafone-hoz hasonlóan jelentős gazdasági- és adatvagyont juttatott magánkézbe.

Az EU már régóta arra törekszik, hogy a távközlés egésze versenypiac legyen, ez a tranzakció pedig nyilvánvalóan állami beavatkozás, a piac szűkítése, különös tekintettel arra, hogy a másik két szereplő közül az egyikben az állam már tulajdonos, a másikkal pedig együttműködési megállapodást kötött. Mikor hozzák nyilvánosságra a tranzakciót megalapozó szakmai elemzéseket? Mikor és milyen formában egyeztetettek az uniós szervezetekkel?

Mikor és milyen formában vizsgálták az állampolgári igényeket? Milyen előzetes elemzések támasztják alá, hogy az előfizetőket nem éri szolgáltatásminőség-romlás, nem korlátozzák őket politikai alapon az internetes tartalmak elérésében?

A távközlési rendszerek létfontosságú rendszerelemek. A parlament illetékes szakmai bizottságait, miért nem tájékoztatták előzetesen? Az új tulajdonosi szerkezet jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, figyelembe véve a 4IG körül még több esetben zajló adócsalási vizsgálatokat?

Mi alapján számolták a vételárat?"

https://www.parlament.hu

https://www.parlament.hu

Kapcsolódó dokumentumok

Varga Mihály úr részére.pdf ( 801.68 kB )
Nagy Márton úr részére.pdf ( 801.74 kB )

Kapcsolódó párttagok