Belföld, Gazdaság
2012. december 05. 11:20

Levelezgetés helyett valódi segítséget

Egy etikátlan és embertelen lépésre mondott nemet az Alkotmánybíróság, amikor kimondta, hogy a hajléktalanság szociális probléma, amit nem büntetéssel, hanem a szociális ellátás eszközeivel kell kezelni.

Orbán szerint ez a döntés életszerűtlen, így az is, hogy hajléktalan embertársaink méltóságát védeni kell. Azokét, akiknek a társadalom szolidaritása jelentheti az egyetlen esélyt, akik valódi segítség helyett a Fidesztől megaláztatást, megbélyegzést és büntetőpolitikát kapnak.

Ezt a zsákutcás politikát akarja most Orbán egy újabb álkonzultációval megerősíteni. Azonban tudjuk, ez is arról szól majd, hogy a kormány a kérdésbe belefogalmazza azt a választ, amelyet hallani akar saját tervei igazolására.

Már megtanulhattuk, hogy a vonalkóddal rásegített adatgyűjtésen és a kormánypropagandán kívül semmi értelme az ilyen levelezgetéseknek. Megint kidobnak az ablakon több százmillió forintot ahelyett, hogy a szegény sorsú embereknek a megsegítésére költenék.

Adják inkább oda azoknak a szervezeteknek, akik egész évben tisztességesen és lelkiismeretesen azon fáradoznak, hogy emberséges ellátásban részesítsék a rászorulókat.

Valódi szociálpolitikára van szükség, ami a hajléktalanságból való kivezetésre, és elsősorban a hajléktalanság megelőzésére összpontosít: a szociális ellátás megerősítésével, a devizahitelesek és banki károsultak valódi megsegítésével, valamint hatékony lakáspolitikával.

Lendvai Anna,
Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciójának tagja