Lezsáknak a lelkiismeretével, Orbánnak a demokratákkal kell elszámolnia

Lezsák Sándor hétvégi, Horthy Miklóst dicsőítő beszéde számos kérdést vet fel. Egyértelmű viszont: a Fidesznek a szélsőjobboldali szavazók ma már sokkal fontosabbak, mint a békés, jó érzésű demokraták.  

Lezsák Sándor bátran kiáll bárki vagy bármi mellett és ellen is, ha a megrendelői épp úgy kívánják. A megrendelői pedig most minden jel szerint egy áporodott, naftalinszagú, félfeudális Magyarországot akarnak a XXI. századi Magyarországra erőltetni.

Persze nem Lezsák az egyetlen szélkakas a mai Fideszben. "A Fidesznek nincs véleménye Horthy Miklós újratemetéséről...". Szinte napra pontosan húsz éve Orbán Viktor még csak ennyit mondott arra, hogy a szertartáson a fél Antall-kormány megjelent.

Orbán Viktornak 1993-ban még nem volt véleménye Horthyról. Mára a Horthy-kultusz egyik fő zászlóvivője lett. A Kossuth tér 1944-es (!) állapotának visszaállítása, a fasiszta író Nyirő József újratemetése, a szélsőjobboldali személyiségek utcatáblákra emelése, a Wass Albert és Horthy-szobrok mind ezt bizonyítják, és mind a szélsőjobboldali szavazók karámba terelését célozzák.

"Az újratemetés történelmi elégtétel volt, de ezzel nem elégedhetünk meg..." - mondta Lezsák. Vajon mire célozhatott ezzel? És a kormányzó Fidesz vajon hogy viszonyul Lezsák kijelentéséhez? A Szűrös Mátyáshoz vagy Pozsgay Imréhez hasonlóan a Fidesz kegyelemkenyerén élő Lezsák Sándornak a lelkiismeretével, Orbán Viktornak pedig a maradék mérsékelt, demokrata választóival kell elszámolnia.

Török Zsolt,
szóvivő