mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 16. 10:32

Liget: az embereknek elegük van az elkerítésekből

Liget: az embereknek elegük van az elkerítésekből
Hatalmas a nyugtalanság, és érthetetlen, hogy miért nem lehet még a Városligetet normálisan használni – erről vitázott Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere és Baán László, a Liget-projektért felelős kormánybiztos kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Tiltakoznak az emberek, hogy ott állnak a kordonok évek óta, miközben a kormány azt állítja, hogy leállította a vitatott építkezéseket, mondta Horváth Csaba. „A mostani ellenzéki városvezetés kétharmados győzelméhez hozzájárult a Fidesz Városligetet övező arroganciája is. Tudomásul vettük a Néprajzi Múzeumot és a Zene Házát, ezek visszafordíthatatlanok, megépülnek. Most csak azért nem épül új épület, mert a civilek megtámadták az építési engedélyeket, alapvetően rekreációs parkot akarnak. A kérdés, hogy akkor miért tervezik mégis még mindig a Városligeti Színházat, a Nemzeti Galériát és az Innováció Házát”?

„A kormány azt vállalta, hogy amíg nincs egyetértés a fővárossal, addig nem építkezik” – felelte Baán László, a polgármester közelmúltbeli Ajtósi Dürer sori sajtótájékoztatójának okát firtatva, amelybe személyesen bele is kiabált, kifejezve nemtetszését.

„Az Ajtósi Dürer sor felől elvileg zöld felület felújításával összefüggő kordonok vannak, amelyek kivitelezése nem két hónap. Az ellen tiltakozunk, hogy évekig tart valami, és nagyon úgy tűnik, hogy egy építési területet védenek” – magyarázta Horváth.

„Nem pusztán épületek épülnek, nagyobb megújítás történik és ennek egy része a Kis-botanikus kert. Az összes többi munkát folytatjuk, mi most 2021 végét, 2022-t tervezzük” – mondta a kormánybiztos.

Horváth Csaba a műsor adta lehetőséggel élve tolmácsolta a zuglóiak kívánságát. „A zuglóiak azt szeretnék, hogy használhassák a Városligetet, ne legyen akadálypályaként kordonokkal beborítva, és ha zöld felület megújítás van, akkor az gyorsan történjen, majd utána legyen kinyitva. Közben folyamatosan nő a 2015-ben 150 milliárdra becsült költség, legutóbb kormánybiztos úr azt mondta, hogy már meg sem tudja becsülni, hogy mennyibe fog kerülni, de Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója azt mondta, legalább 1 milliárd euró lesz a vége” – emlékeztetett a szocialista politikus.

„A Liget nem pusztán zöld felület, hanem zöld felület és benne egy kulturális intézményrendszer, ezért szeretik a látogatók: egy olyan, Európán egyedülálló közpark, amely kulturális intézmények sokaságát nyújtja a látogatóknak” – magyarázta a kormánybiztos.

Végül a zöld felület arányán bontakozott ki vita. „A Fővárosi Önkormányzat legutóbbi anyaga szerint a teljes Városligetben a zöld terület aránya 57% volt, a Liget projekt teljes megvalósulása esetén ez 65%-ra nőne” – így összességében a projekt teljes megvalósulásával jól járna a lakosság a kormány szerint, emelte ki Baán László.

„A zöld felületi terület tekintetében levágták a Városligetről a Szépművészeti Múzeumot, Műcsarnokot és a Hősök terét, így nem csoda, ha papíron hirtelen megnőtt a zöld arány” – utalt a kormány erősen megkérdőjelezhető hivatkozási alapjára Horváth Csaba.

Kapcsolódó párttagok