Külföld | Litvánia közlemény EU elnökség
2014. január 14. 18:05

Litván elnökség: a pohár félig tele van

A konzervatív litván kormány a most zárult, féléves uniós elnöksége idején bebizonyította Európa-pártiságát, jelentős eredményeket ért el. Példát vehetne róla a magyar jobboldal is: a válságra „több Európa” a válasz, és nem a kétértelmű kettős beszéd.


Első ízben elnökölte az Európai Uniót balti tagállam, és a litván elnökség számos fontos eredményt ért el, állapította meg Herczog Edit szocialista képviselő mai plenáris ülésen tartott hozzászólásában. A litván vezetés idejére jutott az elmúlt időszak legfontosabb ügyei közül kettő is: a hétéves költségvetés véglegesítése és a keleti partnerség program fontos mérföldköve.

A költségvetés tető alá hozása, a kapcsolódó, helyenként éles viták sikeres lezárása mindenképp a litván diplomácia sikere is. Ez akkor is igaz, ha a végső költségvetés a képviselő értékelése szerint több területen bátortalanra vagy épp forráshiányosra sikerült.

A következő években fokozott odafigyelést igényel majd a munkahelyek oroszlánrészéért felelős kis- és középvállalkozások, valamint a fiatalok életkezdésének támogatása. Mivel az előirányzott összegek szűkös mozgásteret hagytak e területeken az uniós intézményeknek. A kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokkal szintén nem lehetünk teljesen elégedettek, de feszes ütemezéssel és a pénzek leghatékonyabb elköltése révén számos fontos tudományos és technológiai célkitűzéshez kerülhetünk közelebb 2020-ig.

A litván elnökség az Unió keleti partnerség programjának megerősítésében is jó teljesítményt mutatott. Bár orosz nyomásra az ukrán csatlakozási szerződés meghiúsult, az Unió megmutatta: ajtaja nyitva áll minden, a közösségi normákat, az európai értékrendet átvenni kész ország előtt a kontinensen. A vilniusi csúcs egyértelműen sikeresnek minősíthető, hiszen eredményeképp a grúz és a moldáv társulási szerződés már 2014-ben megszülethet, fontos vízum-egyezmény született Azerbajdzsánnal, továbbá fontos állomáshoz érkeztek a tárgyalások, Szerbiával, Montenegróval, Törökországgal.

Herczog Edit felszólalásában is gratulált Litvánia elnök asszonyának az egyértelmű Európa-párti kiállásért, és a féléves munka során elért eredményekért. Hangsúlyozta, példaértékű, hogy egy volt szocialista ország jobboldali kormánya a kettős beszéd és pillanatnyi politikai népszerűség helyett egyértelműen kiáll Európa, az Unió megerősítése mellett.