www.mesterhazyattila.hu
2011. november 27. 10:17

Lomtárba Orbánnal

A demokráciát és a gazdaságot is romba dönti a kormányfő.

A választási törvény manipulatív, kizárólag a Fidesznek kedvez, miután arcátlanul átszabják a választókerületeket és szégyentelenül "kompenzálják" a győztes jelölteket. E törvény elfogadása lesz a záróakkordja annak az egyéves "országátalakításnak", amely a nyugdíjvagyon elrablásával és a botrányos médiatörvénnyel kezdődött. Matolcsy György fantazmagóriáinak csődjét minden korábbinál erőteljesebben jelzi a bóvli kategóriába minősítés. Menetel Orbánisztán a diktatúra és a gazdasági összeomlás felé, ha ugyan ott nem vagyunk már.

Érdemes azonban a dolgok mögé nézni. A Fidesz-úthenger kormányosai félnek. Félnek, mert képtelenek kormányozni Magyarországot. Félnek a választóktól, mert a Fideszben tisztában vannak azzal: a kormányzásra való alkalmatlanságuk ma már majd' mindenki előtt világos.
 
A Fidesz levonta mindebből a következtetést - és ez a következtetés pontosan jellemzi a kormánypártot. Valahogy úgy szól, hogy ha megutáltak a választók, akkor olyan választási törvényt kell alkotnod, amely a lehető legkevésbé teszi lehetővé a választói vélemény érvényre jutását.
 
El kell mondanunk a választóinknak és a legszélesebb demokratikus közvéleménynek, hogy jobb híján a saját fegyverével fogjuk legyőzni a Fideszt. Ha van erős demokratikus ellenzéki erőcsoport, akkor ez a választási törvény a Fidesz kétharmados legyőzését is lehetővé teszi. Erre kell törekednünk. Nem szabad elkeseredni, folytatni és fokozni kell minden olyan erőfeszítést, amely a demokratikus ellenzék hitelességének és akcióképességének javítására irányul.
 
Az MSZP-nek ebben különösen nagy a felelőssége. Alapvetően a szocialistákon múlik, hogy a Fidesz legyőzésére módja nyílik-e a nyolcvan százaléknyi elégedetlennek. Elsősorban nekünk kell politikai alternatívát, programot, szervezetet építenünk - nyitottan mindenre és mindenkire, aki ebben a munkában részt kíván venni.
 
Nem fogunk megijedni a Fidesztől. Akkor sem ijedünk meg, amikor a Fidesz-politikusok kéretlenül a történelem ítélőszékére kapaszkodnak fel. Teszik ezt akkor, amikor a kormánypárt gazdaságpolitikája megbukott és az elmúlt két évtized legnehezebb éve vár az emberekre. Az ilyen helyzetekben a Fidesz rendre szimbolikus hadviselésbe fog, amelynek célpontja leggyakrabban a Szocialista Párt. Igazából büszkék is lehetünk arra, hogy ismét célkeresztbe kerültünk: mikor az önjelölt fideszes bírák ránk böknek, akkor legfontosabb politikai ellenfelükre mutatnak. Igen, mi vagyunk azok, büszkén vállaljuk.
 
Miként én személy szerint büszkén vállalom, hogy bár még éppen lehettem volna, nem voltam KISZ-tag, s még a szüleim sem voltak az MSZMP tagjai. Nem mondhatja el ezt magáról több kormánytag. S például KISZ-tagsággal büszkélkedhet Orbán Viktor miniszterelnök, valamint az országgyűlés elnöke is, a Fidesz kedvenc MSZMP-vezetőiről nem is szólva. Hosszasan sorolhatnánk a sort!
 
Ha a Fidesz megint a háborút választja a társadalmi béke helyett, akkor a választók ennek megfelelően mondanak majd ítéletet a Fidesz tevékenységről is. Kezdve a székházüggyel, eljutva egészen a mostani kormányzás idején végrehajtott gazdaságpolitikai rombolásig, Magyarország bóvlivá minősítéséig, az arra adott botrányos, önmagában is kockázatnövelő semmitmondó kormányzati "válaszig", s mindenekelőtt a demokrácia felszámolására tett elszánt kísérletig.
 
Nekünk, de a választópolgároknak sem a Fidesz fogja megmondani, milyen szerepet játsszunk a történelemben. A magyar baloldal eddig is vállalta történelmi és politikai felelősségét. Elutasítjuk a diktatórikus rezsimeket és az olyan diktatórikus kísérletet, amilyen például Orbán Viktoré. Az MSZP tevőleges és alkotó szerepet játszott a demokratikus rendszerváltásban 1989-1990-ben. A választópolgárok hat választáson juttatták a parlamentbe a Magyar Szocialista Pártot, háromszor győztesen. Ennél erősebb legitimációra nincs szükségünk.
 
Nem ijedünk tehát meg, mert látjuk, hogy ócska és rosszindulatú figyelemelterelésről van szó. Nap mint nap látjuk a kétségbeesés, a kapkodás jeleit a kormányoldalon, amit a maguk undok módján próbálnak palástolni. Rettegő politikusokra utal egy ilyen javaslat, olyanokra, akik nem volnának restek az országot is magukkal rántani a szakadékba, ha ezzel még egy perc hatalmat nyerhetnek.
 
Tudjuk, ki ennek a forrása és első számú irányítója. Ki kell szabadítanunk Magyarországot Orbán Viktor markából. Hagyni kell, hogy a miniszterelnök oda kerüljön, ahova való: a történelem lomtárába.