2011. október 25. 08:53

Lopott mandátummal nincs hiteles politizálás!

A Magyar Szocialista Párt Komárom-Esztergom Megyei Szervezete felszólítja azokat a képviselőket, akik nem kívánnak a párt parlamenti frakciójának tagjai lenni, azonnal mondjanak le képviselői mandátumukról, és adják vissza azt a Magyar Szocialista Pártnak!

A legutóbbi parlamenti választáson a szocialista párt megyénkben érte el a legjobb eredményt, így az MSZP Komárom-Esztergom megyében megszerzett szavazataiból több mint 10 ezer voksot „küldött” az országos listára. Ez párttagjaink, aktivistáink, helyi és országos politikusaink éveken át végzett, megfeszített munkájának eredménye.

Ezzel szemben a most kilépni kívánó képviselők közül többen alig három-négyezer szavazatot kapott választókerületében. Ennyit tudtak hozzátenni a közös eredményhez. Ezek a politikusok ilyen gyenge teljesítmény mellett tehát, a megyénkben is leadott szavazatok segítségével jutottak mandátumhoz az országos listáról. Azok a szavazatok azonban az MSZP-re érkeztek és nem egy új liberális pártra.

A megyei listákon parlamenti székhez jutott képviselőknek sincs joga ahhoz, hogy a Szocialista pártra Zala, vagy Győr-Moson-Sopron megyében leadott szavazatokat más párthoz vigye. Ez csalás lenne. Ráadásul ezen a megyék szocialista szavazóinak országgyűlési képviseletét, csak a megyei listán bejutott képviselő biztosíthatja. Ez árulás lenne.

Amennyiben az újonnan alakuló liberális-demokrata párt hiteles politikai szereplő kíván lenni, nem kezdheti történetét lopott mandátumokkal létrehozott frakcióval. Ezeket a mandátumokat ugyanis a választói akaratot felülírva, most ellopják az MSZP-től.

Amennyiben a mandátumokat nem adják vissza annak a pártnak, amely a rá leadott szavazatok alapján azoknak tulajdonosa, akkor szó sincs itt új pártról, új frakcióról, új politikáról. Akkor csupán annyi történik, hogy nem egy, hanem tizenegy Szili Katalin fog ülni a Parlamentben. Akkor ugyanolyan mandátum tolvajok lesznek, mint az általuk annyiszor – éppen a mandátuma megtartása miatt – támadott egykori házelnök.

Ezt a felelősséget semmiféle, a jövőbeni lehetőségekről és a múlt lezárásáról szóló zagyva mellébeszéléssel nem háríthatják el maguktól. Az Orbáni rendszer lebontásának közös célja sem elegendő érv arra, hogy az MSZP-re leadott szavazatokat lenyúlják egy a választás idején még nem is létező párt számára.

Ne kezdjék új pártjuk tevékenységét tisztességtelen politikai eszközök alkalmazásával, mert ez a jövőben akár akadálya is lehet annak, hogy az Orbáni rendszer ellen szerveződő széles összefogásnak új liberális pártként hiteles és kívánatos szereplői legyenek.

Legyenek bátrak, kezdjék úgy, ahogy az új pártok szokták. Építkezéssel, támogatók megnyerésével. Aztán a választáson, tiszta versenyben szerezzenek mandátumokat.

A miénket meg adják vissza!

Lukács Zoltán
Az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöke