mszp.hu | Belföld
2020. május 02. 11:35

Ma 30 éve, hogy megalakult a rendszerváltás utáni első Országgyűlés

Ma 30 éve, hogy megalakult a rendszerváltás utáni első Országgyűlés
A Magyar Szocialista Párt, mint rendszerváltó párt számára a demokratikus rendszerváltás érték.

Büszkék vagyunk arra, hogy a harminc évvel ezelőtti rendszerváltozás nyomán kialakulhatott Magyarországon a demokratikus intézményrendszer, a jogállamiság, létrejött a szabad köztársaság, a szociális piacgazdaság, megindultunk a felzárkózás és a nyugat-európai integráció útján, és idővel hazánk tagja lett a NATO-nak és az Európai Uniónak. Számunkra is fontos, hogy tisztelettel megemlékezzünk elődeinkről. Mi ezért a mai napon Budapesten, a XIII. kerületben, Göncz Árpád szobránál emlékezünk meg.

Mindez azt is jelenti, hogy az MSZP országgyűlési képviselői nem vesznek részt az Országgyűlés mai díszülésén. Ezen az ülésen a Fidesz úgy kíván megemlékezni a rendszerváltó Országgyűlés megalakulásáról, hogy egy kirekesztő politikai nyilatkozatot kívánnak elfogadni, amely csak kisebb részben szól a 30 évvel ezelőtt megalakult, első szabadon választott Országgyűlés előtti tiszteletadásról, sokkal inkább a Fidesz és illiberális rendszerének ünnepléséről, és a valódi Alkotmányt felváltó állampárti alaptörvény felmagasztalásáról. Ma azok akarják kisajátítani az évfordulós megemlékezést, akik az elmúlt tíz évben kétlábbal taposták a rendszerváltás értékeit, akik a nemzetet veszélyeztető válság kezelése helyett csak a hatalmuk megtartására koncentrálnak, akik a népképviseleti döntéshozatal valódi fórumából politikai színházat csináltak!

Szomorú, hogy 30 évvel a rendszerváltás után újra a szabadságjogokért, a jogállamért és a demokráciáért kell küzdenünk. Hiszen az a köztársaság, ami most van, az csak formájában köztársaság – egy alaki köztársaság –, ami valójában egy önkényuralmi rendszer, amit fel kell számolnunk! Magyarország jövőjének tervezését minél előbb meg kell kezdenünk. Ezt a demokratikus értékek, a szabadság és a jogállam iránt elkötelezett demokrata pártokkal közösen fogjuk megtenni, nem pedig Orbán Viktorral és az általa vezetett Fidesszel.

Bízunk abban, hogy az 1990-ben megválasztott Országgyűlés megalakulásának 32. évfordulóján valóban lehet okunk ünnepelni, és arról beszélhetünk majd, hogyan sikerült véget vetni az önkényuralom 12 éves sötét korszakának, és hogyan kezdünk neki a demokrácia és jogállam helyreállításának.

Dr. Tóth Bertalan
az MSZP elnöke, frakcióvezető

Kapcsolódó párttagok