mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. február 14. 22:23

„Ma a fiataloknak két útja van: vándorbot vagy koldusbot”

„Ma a fiataloknak két útja van: vándorbot vagy koldusbot”
„A folyamatos sikerpropaganda ellenére 10 év után kijelenthetjük, hogy megbukott az Orbán-kormány népesedés- és családpolitikája” – mondta csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, szocialista országgyűlési képviselő.
Az MSZP elnökhelyettesével, Szakács Lászlóval együtt követelték, hogy a kormány kevesebb kedvezményt adjon a multiknak és több lehetőséget  a magyar családoknak.
 
Bangóné Borbély Ildikó elmondta, pártja szerint ahhoz, hogy ma egy magyar család jól tudjon működni, három dolog kell: biztonság, kiszámíthatóság és tervezhetőség. 
 
„Ma egy magyar család a rezsin kívül arra az egészségügyi szolgáltatásra költ, amit alapból meg kellene kapnia az államtól. Egy magyar családnak nincs egy éve, hogy egy vizsgálatot megkapjon: ha a gyerekről beszélünk, egy hetünk, de még egy napunk sincs. Azonnal rohanunk a magánellátásba és fizetünk érte” – illusztrálta egy példával a helyzetet. 
 
Elmondta, ugyanez a helyzet az oktatásban, ahol magántanárokra kell költeni, hiszen az állami oktatás színvonala nem tudja garantálni a gyerek gimnáziumba vagy felsőoktatásba kerülését, de a lakhatási helyzet sem jobb: „Egy fiatal párnak legalább egyikük 30 évi nettó keresett kellene leraknia az asztalra, hogy egy debreceni ingatlant vehessen”.
 
„Ma a fiataloknak két útja van: vándorbot, vagy koldusbot” – mondta az ellenzéki képviselő. Hangsúlyozta, folyamatosan csökken a születések száma és drasztikusan nő a halálozásoké. Minden hatodik magyar gyermek külföldön születik, és minden tízedik szülésképes nő külföldön tartózkodik. „Az Orbán-kormánynak semmilyen válasza nincs ezekre a tragikus adatokra” – jegyezte meg.
 
Szakács László, az MSZP elnökhelyettese a torz gazdaságpolitikáról beszélt, melynek legjellemzőbb mutatója az euró árfolyama. „Történelmi mélyponton van a forint: ma már meghaladta a 340 Ft-ot az euró árfolyama. „Régen Orbán azt mondta, „Erős forint – erős ország.” Kérdés, hogy erről mi ma a véleménye, ugyanis sem Orbán, sem Matolcsy nem szólaltak meg az ügyben”.
 
Elmondta, a családokra nézve mindez drágulást jelent. „Minden meg fog drágulni, és fel kell tenni a kérdést, hogy egyébként lesz-e még 350 Ft is az euró, illetve, hogy kinek az érdeke mindez, merthogy a gyenge forint biztosan nem a magyarok érdeke” – mondta.
 
Kifejtette, a gyenge forintban történő kifizetések és az euróban való elszámolás a multinacionális cégek érdeke, amelyeket Orbán Viktor és kormánya „szolgai módon kiszolgál,” miközben az egyre növő inflációt és drágulást sem ők, sem a jegybank „nem látták előre.”
 
Kiemelte, a multik tizedannyi adót fizetnek, mint az ott dolgozók: tavaly a magyar multis dolgozók befizettek majd’ 3000 milliárd forintnyi adót, míg az őket alkalmazó multi cégek ennek a tizedét fizették be. Elmondta, meglátásuk szerint ezért nem jut arra pénz, hogy azokat a szolgáltatásokat, amik a családnak járnak, biztosítsák.
 
„Mi ezen kívánunk változtatni: a bérekre rakódó adókat és költségeket kell csökkenteni, a pénz maradjon az embereknél. A tőkére rakódó költségeket viszont nem kell csökkenteni, hiszen ezeket a multik ki tudják gazdálkodni. Felszólítjuk a kormányt és jegybankot, hogy szólaljon meg az ügyben: mégis meddig akarják még rontani a forintot? Szólaljon meg Varga Mihály, hogy mindez befolyásolja-e a 320 Ft-os eurón tervezett költségvetés egyensúlyát” – követelte Szakács László, az MSZP elnökhelyettese.