mszp.hu
2015. május 09. 12:39

Ma az Európa-napot ünnepeljük

Ez a nap az európai béke és egység ünnepe. Robert Schuman 65 évvel ezelőtt ezen a napon Párizsban egy új gazdasági és politikai együttműködést vázolt fel, amelyhez tizenegy évvel ezelőtt hazánk is csatlakozott.

Erre a nevezetes alkalomra ma sokakkal együtt egy 11 kilométeres futással emlékezünk. Több szempontból is jelképes ez a futás.

Jelzi, hogy az Európai Unióhoz tartozás nem kényelmes sétagalopp. Itt bizony teljesíteni kell a kitűzött távot. Nem mondhatja senki, hogy fussanak a többiek. 

Aztán abban is hasonlít az Unió és a futás, hogy a szabályok mindenkire vonatkoznak. Senki nem rövidítheti le a távot, és nem csalhat.

Jelzésértékű az is, hogy ezt a 11 kilométert így, ilyen körülmények között korábban nem tudtuk volna lefutni. Hiszen a táv során több olyan uniós fejlesztést is érintünk, amelyek az elmúlt 11 évben valósultak meg.

De mindezek mellett a legfontosabb üzenete a mai futásnak mégis az irány. Ahogy a most induló futóknak, úgy Magyarországnak is világossá kell tennie, hogy merre halad. Nekem meggyőződésem, hogy hazánknak az Európai Unió felé kell futnia, nem pedig el tőle.

A mai eseményen indulókkal együtt én is e mellett teszek hitet.

Beke Károly
elnökségi tag