mszp.hu | Belföld
2020. február 11. 10:02

Ma az lesz sikeres, akire Orbán keze rámutat

Ma az lesz sikeres, akire Orbán keze rámutat
Esélyteremtő, baloldali stratégiáját mutatja be országjárásán az MSZP, mert változtatni kell azon, hogy ma „az lesz sikeres, akire Orbánnak a keze rámutat” – mondta Szakács László, a párt elnökhelyettese, ózdi sajtótájékoztatóján.

Az MSZP esélyteremtésen, igazságosságon és szolidaritáson alapuló baloldali politikát szeretne a középpontba állítani, és az ellenzéki egységben képviselni, a 2022-es választásokra. Ezt mutatják be a párt vezetői a tagoknak és szimpatizánsoknak szerte az országban.

„Nyilvánvalóan arra törekszünk, hogy minél többet ebből érvényesíteni tudjunk” – mondta Szakács.

Az MSZP olyan baloldali értékeket mutat be, melyekről a kormány nem is hajlandó tárgyalni, pedig ezek segíthetnék elő a „kiegyenlített nyugodt társadalom” kialakulását Magyarországon. Alappillérei az egészségügy, az oktatás és a szociális szféra támogatása.

Ma az egészségügyi ellátás nem biztonságos és nem elérhető, ezért az MSZP olyan közfinanszírozott egészségügyi ellátást szeretne biztosítani, ami mindenki számára hozzáférhető és biztonságos.

Az oktatás ma nem esélyteremtő: „Ma attól függ, hogy valaki mennyire sikeres - azon túlmenően, hogy Orbán Viktornak a keze rámutat-e vagy nem -, (…)  hogy hova született, és abban a pillanatban talán el is dől a sorsa” – mondta.

Az emberek látják: a fideszes nagyurak kifizetik a magánegészségügyet meg a gyerekeiknek a magániskolát, de ugyanezek a fideszes nagyurak a saját cégeikben a minimálbér környékén, „de biztosan az átlagbér alatt” foglalkoztatnak embereket. Ez feszültséget szül – mutatott rá.

A kormány nem mondhat le egyetlenegy városról vagy térségről sem azért, mert „nem olyan zászlót lobogtat a polgármester, amilyet ők is szeretnének”: fejlesztési forrásokat kell hozni és esélyeket teremteni – mondta Szakács Ózdon hétfőn.

Az MSZP olyan államot szeretne, ahol a politika nyugodt, esélyteremtő, és mindenki számára kilátást kínál; ahol kifejlődhet a nyugalom, az egymásra figyelés és a szolidaritás is – mondta az elnökhelyettes.

A stratégia része a „teljes és kiforrott jogállamiság”, a fékek és ellensúlyok rendszerének visszaállítása, amelyet az Orbán-féle tekintélyuralmi rendszer lebontott, kiüresítve a parlamentáris demokráciát.

Az MSZP nem kiüresített intézményeket szeretne, hanem valódi tartalommal rendelkezőket; olyan parlamentet, ahol valódi viták után valódi döntések születnek; és olyan alkotmánybíróságot, ahol nem lehet előre megmondani, „hogy éppen mi az, ami el fog akadni vagy mi az, ami át fog menni”.

De a jelenlegi klímaválsághoz is „viszonyulnia kell a politikának”: „Mi azt gondoljuk, hogy 2022-re le tudunk tenni egy olyan politikai alapot, amely baloldali és zöld”.

„Ez az új baloldal és zöld politika lehet egy alapja annak a széles ellenzéki összefogásnak, amelyben közösen indulva mi szeretnénk a Fidesznek a jelöltjei ellen ’egy az egy ellen’ indulni és győzni 2022-ben” – mondta.

S mivel az önkormányzati választások során bebizonyosodott, hogy a teljes körű ellenzéki összefogásnak „valójában nincsen alternatívája”, „mi azt szeretnénk, hogy legyen teljes ellenzéki összefogás a Fidesszel szemben” – hangsúlyozta Szakács.