mszp.hu | Belföld | vasárnapi zárva tartás
2015. május 27. 11:23

Ma dönt a Nemzeti Választási Bizottság: útjára indulhat a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezés?

A Nemzeti Választási Bizottság ma délutáni ülésén dönt az MSZP vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezéséről. Az MSZP még április 21-én két népszavazási kezdeményezést nyújtott be.  Az egyik népszavazási kérdés a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény eltörléséről, a másik a nyitva tartó boltokban dolgozók 200%-os vasárnapi bérpótlékáról szól. A koncepció világos: ha gazdaságilag megéri, lehessenek nyitva a boltok vasárnap, ebben az esetben azonban kiemelten fizessék meg a vasárnap dolgozó munkavállalókat.  

Nemzeti Választási Bizottság ma délutáni ülésén dönt az MSZP vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezéséről. Az MSZP még április 21-én két népszavazási kezdeményezést nyújtott be.  Az egyik népszavazási kérdés a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény eltörléséről, a másik a nyitva tartó boltokban dolgozók 200%-os vasárnapi bérpótlékáról szól. A koncepció világos: ha gazdaságilag megéri, lehessenek nyitva a boltok vasárnap, ebben az esetben azonban kiemelten fizessék meg a vasárnap dolgozó munkavállalókat.

A vasárnapi bérpótlékról szóló népszavazási kérdést már két héttel ezelőtt egyhangú döntéssel hitelesítette az NVB. Ezzel eldőlt, hogy az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról és a vasárnapi pihenőnapról szóló kérdés tárgya jogi szempontból nem azonos. Ezzel az is eldőlt, hogy a munkáspárti álkérdés alapján nem tagadható meg az MSZP kezdeményezésének hitelesítése.

A vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazást az sem gátolhatja meg, hogy a Fidesz szekerét toló politikai formációk mindent megtettek annak megakadályozásáért: előbb a Szepessy Zsolt-féle társaság nyújtott be nyilvánvalóan alkalmatlan kezdeményezést, majd amikor ezt a Kúria visszautasította, a meglepően jól értesült Munkáspárt még aznap nyújtotta be az újabb, tételesen törvénysértő népszavazási kérdését a vasárnapi pihenőnapról.

Ezzel azonban immár nem fognak célt érni, ha az NVB a mai napon nem politikai megrendelésre, hanem a törvény betűje és szelleme szerint dönt.

Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes