MTI/mszp.hu | Belföld | október 23.
2014. október 22. 21:06

Ma is küzdeni kell a szabadságért

Az MSZP elnöke szerint ma is küzdeni kell a szabadságért. Tóbiás József erről az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulójának előestéjén, szerdán beszélt Kaposváron.

Nagy Imre küzdeni akart egy független szabad, biztonságos Magyarországért - hangoztatta a szocialista párt elnöke a forradalom mártír miniszterelnökének szülővárosában tartott megemlékezésen, hangsúlyozva: "minden, amit 1956 számunkra üzen, mindaz, amit Nagy Imre mártír miniszterelnök sorsa, gondolkodása, hite Magyarországban, az számunkra példaértékű".
    
Tóbiás József szerint sokan, sokféleképpen akarják azokat a heteket, hónapokat megítélni, ki-ki szája íze szerint igyekszik a jelen politikai magatartását visszaigazolni azokkal az időkkel, de kevesen merik elmondani, hogy ma is küzdeni kell a szabadságért.
    
"1956 üzenete azt mondja: egy szűk kisebbség hoz létre egy politikai többséget (...) és nyolcmillió csendben van, nyolcmillió várja, hogy szabad, igazságos és biztonság legyen az a világ, amelyben él, hogy legyen értelme 1956-nak" - fogalmazott a néhai miniszterelnök szobránál mintegy 150 résztvevő előtt mondott beszédében az MSZP elnöke.

Nagy Imre a saját sorsáról hozott döntést - mondta Tóbiás József, majd kérdésként felvetve úgy folytatta: "kell-e nagyobb szabadság azért az eszményért, hogy mindazok, akik nem tehették meg, akik ma nincsenek itt köztünk, ők is várják, legyen egy közösség, legyen erős az a nemzet, amely nem osztható jobbra és balra, amelyben mindenki, aki boldogulni akar, az boldogulhat, és aki erre nem képes, azt nem kizárja, hanem felemeli az a nemzet".
    
Az MSZP elnöke szerint nem lehet egy országban sikerről, és nem lehet erőről beszélni, "ha négymillió ember magányos, ha négymillió ember nem érzi, hogy ő szabad, ha négymillió ember és gyermeke arra vágyik, hogy valakik merjék kimondani a nevükben, hogy bár ők ma szegények, és az ő sorsuk a csend, de vannak akik a nevükben szólnak".
    
Tóbiás József úgy vélekedett, vállalniuk kell "a csendes többség építését", mert Magyarországnak ez az érdeke. "Erős nemzet nem lesz nélkülünk, erős nemzetté válni általunk lehetséges" - tette hozzá.

Harangozó Gábor, az MSZP Somogy megyei elnöke 1956-ról szólva azt mondta: akik akkor harcoltak, nem azt nézték, kik és hányan állnak mellettük, hittek az igazukban. "Nekünk is ezt kell tennünk" - jegyezte meg, hozzátéve: következetesen ki kell állniuk az általuk képviselt értékek mellett, akkor is, ha kezdetben csak kevesen állnak melléjük.
    
Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke szerint 1956 és Nagy Imre példája azt bizonyítja a mának, "minden időben vannak olyan emberek, akik az élre mernek állni, akik képesek megfogalmazni a tömegek félelemtől ki nem mondott érzéseit".
    
A Nagy Imréről néhány nappal korábban elnevezett téren tartott ünnepség előtt Tóbiás József és Harangozó Gábor a néhai miniszterelnök szülőházán lévő emléktáblánál helyeztek el koszorút, a rendezvény zárásaként pedig a kaposvári szervezet elnökével közösen koszorúzták meg Nagy Imre szobrát.

Tóbiás József ünnepi beszéde

(Fotó: Muzslay Péter)