mszp.hu | Belföld
2020. január 30. 11:18

A magyar dolgozók magasabb életszínvonalat és fizetéseket érdemelnek!

A magyar dolgozók magasabb életszínvonalat és fizetéseket érdemelnek!
Hamarosan jön az idei első fizetés. Január végén, február első napjaiban közel 1,1 millió minimálbéren foglalkoztatott munkavállaló kapja meg a 8%-kal emelt minimálbért, bruttó 161.000 forintot. Ugyanebben az időszakban a fideszes elit tagjai (államtitkárok, közigazgatási szervek vezetői, egyes közjogi méltóságok) kézhez vehetik az 50, 80, illetve egyes esetekben 100%-kal megemelt, többmilliós fizetésüket.

Hatalmas különbségek ezek, amelyek egy igazságtalan társadalom képét mutatják.

Miközben az állami vezetők, a köz szolgálatában álló vezetők fizetései tekintetében nem vagyunk lemaradásban a régiós országokhoz képest, a magyar minimálbér a visegrádi országok között a legalacsonyabb. Ma már Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában is többet keresnek a legalacsonyabb jövedelműek, mint hazánkban. Szlovákiában és Csehországban mintegy 100 euróval, Lengyelországban mintegy 135 euróval.

És hiába emelkedik itthon némileg az összeg minden évben, a Fidesz tudatos forintgyengítése miatt a fizetés is kevesebbet ér. A gyenge valuta bizonytalanságot okoz, és áremelkedést hoz. Ugyanazzal a munkával, ugyanazért a fizetésért hónapról hónapra kevesebb árut, szolgáltatást tudunk megvenni. Úgy szoktam mondani: sokba kerül nekünk a narancs!

Mi ezen akarunk változtatni. Azt akarjuk, hogy ne csak a fideszes elit élhesse meg a mindennapok biztonságát, ne csak az fideszes elit legyen képes a fizetéséből félretenni, takarékoskodni, előre jutni, lakást venni. Azt akarjuk, hogy a minimálbér is biztosítsa a tisztes megélhetés feltételeit, azt akarjuk, hogy az előrejutás érzése ne csak a fideszes elit kiváltsága legyen. Ezért tartjuk szükségesnek a minimálbér felzárkóztatását, radikális emelését, hogy a magyar minimálbér mértéke ne maradjon el a visegrádi országok átlagától, és legyen közös európai szabályozás a minimálbér mértékének meghatározására.

A magyar dolgozók magasabb életszínvonalat és fizetéseket érdemelnek!

Az európai minimálbérrel kapcsolatos konzultációnkat itt töltheti ki:

https://mszp.hu/minimalber

Kapcsolódó párttagok