Ma volt az úgynevezett honvédségi lakásügy első tárgyalása

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon ma volt az úgynevezett honvédségi lakásügy első tárgyalása. A Juhász Ferenc elleni eljárás Budai Gyula megalapozatlan feljelentése alapján indult 2011 februárjában úgy, hogy az egykori elszámoltatási kormánybiztos indítványa még a bűncselekmény alapos gyanúját is nélkülözte.

Ezt követően az ügyészség mégis közel egy évig "nyomozott", de persze nem jutott tovább Budai feljelentésénél. Viszont kreált egy koncepciót, amely alapján a mai napig gyanúsítottként próbálja besározni, mondván: a lényeg az ügyben úgysem az igazság kiderítése, hanem maga az ügy. Mindezt azért, hogy a kormányzati kívánalmaknak megfelelően az elszámoltatás részeként "bűnös" minisztert tudjon felmutatni.

Juhász Ferenc már 2012 februárjában, a gyanúsításkor kérte az ügyészséget, hogy közölje a gyanúsítás jogalapját, konkrétan jelölje meg azt a jogszabályt vagy jogszabályokat, amelyet tárcavezetői tevékenysége során megsértett. Választ azóta sem kapott, és a vád képviselője ma is csak az ügyészség korábbi megalapozatlan, politikailag motivált és felszínes teóriáját ismételgette.

Az ügyészség láthatóan továbbra is mindent megtesz azért, hogy a kormányzati megrendelésnek megfelelően az elszámoltatás részeként "bűnös" minisztert tudjon felmutatni. Olyan érv, amely az ügyészségi koncepciót akár a legcsekélyebb mértékben is alátámasztaná, azonban ma sem hangzott el.

Juhász Ferenc ügyvédje a kezdetektől fogva írásban és szóban is vitatta a vád törvényességét. Az eljárás megszüntetése mellett indítványozta azt is, hogy a bíróság hívja fel az ügyészséget arra, hogy egészítse ki a vádiratot úgy, hogy az tárgyalásra alkalmas legyen és legalább a törvényes vád alapvető követelményeinek megfeleljen.

A vádirat több bíróságot is megjárt, de máig nem derült ki belőle még az sem, hogy katonai vagy polgári ügyről van szó. A bíróság az eljárást felfüggesztő határozata indokolásában alapvető vádirati hiányosságokat (bizonyítékul szolgáló okiratok, jogi minősítés és jogszabályi hivatkozások stb.) kért számon az ügyészségen.

A Juhász Ferenc ellen benyújtott vádirat immár hivatalosan is az ügyészség szégyene. Az eljárás folytatása mától attól függ, hogy az ügyészség a nyilvánvaló politikai szándékon túl a feljelentést követően több mint két évvel képes lesz-e törvényes vádiratot benyújtani. Erre az ügyészségnek harminc napja van. Az ügyészi időhúzás után remélhetőleg végre nyilvános tárgyaláson válaszolhat az alaptalan vádakra.

A vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, dr. Keresztes Imre írta alá. Az ügyészségi vezető a kormányváltás után a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt a Csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést kapta a "A közérdeklődésre számot tartó, kiemelkedően bonyolult tényállású és jogi megítélésű ügyekben folytatott nyomozások során nyújtott teljesítménye, továbbá eredményes ügyészi és vezetői pályafutása elismeréseként."

Az ügy az ügyészségre nézve rendkívül kínos epizód után folytatódhat. Juhász Ferenc az ügy mielőbbi folytatásában érdekelt, és abban, hogy ne ügyészségi és más folyosókon, hanem nyilvános tárgyaláson szülessen döntés. A szocialista párt meggyőződése szerint felmentő döntés.

Magyar Szocialista Párt