mesterhazy.hu | Belföld | fórum
2013. szeptember 10. 19:35

Maffiakormányzás és gátlástalan korrupció

Közgéppel és Nyerges-vonatatókkal talicskázzák ki a költségvetésből az adófizetők pénzét. Maffia-kormányzás zajlik a szemünk előtt, korrupció szövi át az országot, már a látszatra sem adnak - fogalmazott Mesterházy Attila az ATV és az egyenesen.hu által is élőben közvetített internetes fórumon. A fórumon 2-300 kérdés alapján állt össze egy olyan kérdéscsoport, ami igyekezett lefedni az érdeklődök minden témakörét.

A fórumot megelőzően Mesterházy Attila interjút adott az RTL Klub2-nek és a Blikknek. A sminkelést követően nagy levegővétel, széles mosoly - s irány a stúdió.

A ország számos pontjáról érkeztek a fórum kérdezői. Kiskunfélegyházáról például egy diáklány az mszp oktatásügyi politikájáról érdeklődött. Mesterházy elmondta, lehetővé tennénk minden felsőoktatási intézménybe jutó diák tandíjmentességét az egyenlő esélyek, egyenlő pályák jegyében. Az oktatásból mintegy 130 millird forintot vett ki a Fidesz. Az mszp ezzel ellentétesen gondolkodik, az oktatást nemzetstratégiai ágazatnak tekintve. A tervek között szerepel féléves külföldi nyelvtanulási program is.

Felmerült a kivándorlás kérdése is, a fiatalok hazahozása, ami a jelen pillanatban teljesen reménytelennek látszik. Ma már Londonban, de nem Magyarországon nő a legjobban a magyar foglalkoztatottság. S ez szégyen. Élhető, szerethető országot és kiszámítható jövőt ígérve van esélyünk a fiatalok hazacsábítására.

Rezsicsökkentésről szólva hangsúlyozta: a Fideszt a tények nem zavarják. Az mszp támogat minden programot, ami enyhíti az emberek terheit. Így a rezsicskkentést is, de azt úgy, hogy fenntartható és igazságos legyen. Minél többet fogyaszt ugyanis egy háztartás, annál többet spórol, azaz úgy lehet igazságossá tenni a rezsicsökkentést, ha fogyasztási vagy jövedelemkorlátot vezetnének be. Erre láthatóan semmi hajlandóság.

Devizahitelesek mellett most már sajnos a forinthitelesek is bajban vannak - hangzott a válasz százezreket érintő probléma kapcsán. Amit eddig tett a kormány a devizahitelesek megmentésére, az kimondottan a gazdagoknak kedvezett. Akiknek eleve voltak tartalákaik, azok tudtak előtörleszteni. Azonban ma már az is nyilvánvaló, hogy költségvetési források nélkül ezt a problémát aligha lehet megoldani. S itt felmerül az a kérdés is, vajon a stadionépítéseket kell-e finanszírozni a központi keretből vagy pedig a devizahiteleseket. Nem kérdéses, mi az mszp válasza.

Mesterházy beszélt az ellenzéki összefogásról, a mai tárgyalasokról Gyurcsány Ferenccel és Fodor Gáborral, amelynek eredményeként a két párt nem tudta elfogadni az mszp ajánlatát. Ezzel együtt továbbra is cél az ellenzék egységes indulása Orbán Viktorral szemben. Hisz mindenkinek fel kell ismernie, hogy nem egymással, hanem a kormánnyal kell megvívni csatáinkat.

A közvéleménykutatásokról elmondta, belőle sugárzik a kincstári optimizmus, mert az biztos, hogy ma még sok a bizonytalan, de az is igaz, hogy még mindig nagy a félelem, az emberek nem merik nyíltan kifejezni pártszimpátiájukat. Van remény, hogy az emberek nem like-kal, klikkekkel mondanak majd véleményt, hanem elmennek szavazni, a magas részvétel az ellenzéknek fog kedvezni. Megjegyezte, a megkérdezettek 56%-a ma kormányváltást akar.

A "nyócévezés" kapcsán felhívta a figyelmet arra, volt munkájuk a kis-és középvállalkozóknak, a növekedés látható volt, korszerűsödött az ország. Akkor demokráciában éltünk, nem féltek az emberek, szabadon elmondhatták véleményüket. Nagyobb volt a létbiztonság, nem ugrált a forint árfolyama.

Ehelyett ma zsugorodik a gazdaság, a munkanélküliségi adatok kozmetikázottak, létbizonytalanság uralkodik, a fiatalok nem látják itthon biztosítottnak a jövőjüket.

A választási kampányra készülve elhangzott, fontos, hogy az embereket kirángassa az mszp az apátiából, és higgyenek a változásban. Ha minden bizonytalan és kormányváltást akaró elmegy szavazni, akkor nyert ügyünk van.