mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. március 23. 01:48

Magára, és nem társadalmi célokra költ a kormány

Magára, és nem társadalmi célokra költ a kormány
Sokkal többet költ a kormány magára, mint társadalmi célokra – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn, utalva az Eurostat kimutatására, mely szerint kirívóan sokat, a GDP 8,2 százalékát költi a magyar kormány a saját működésére az 5,8 százalékos uniós átlaggal szemben.

Még a 2010-es pénzügyi világválság idején is többet fordított az akkori kormány GDP-arányosan egészségügyre és oktatásra, mint a mostani. A gazdasági növekedésből a Fidesz-kormány idején jelentősen kevesebb ment a GDP arányában az állam jóléti kiadásaira: egészségügyre, szociális ellátásra, oktatásra. A kormány ugyanis célként határozza meg az ország által elért gazdasági növekedést, és nem eszközként; ezért jobban érzékelhető a mostani megélhetési válság is – mondta Tóth Bertalan.

Ebbe azonban nem kell belenyugodni: az ellenzék ma a Parlamentben, a következő 7 évre szóló uniós költségvetés Magyarországra jutó részéről szóló vitában azt javasolta: „itt a remek alkalom”, hogy „ezt a pénzt végre arra fordítsák, hogy az emberek ne így érezzék és ne is törődjenek bele abba, hogy rossz az oktatás”.

Mint mondta, valójában nem is törődnek bele: ma a fiatalok egyharmada nem Magyarországon tervezi folytatni az életét.

„Azok a szülők, akiknek a gyerekük azt mondja – ebben sajnos nekem is van tapasztalatom –, hogy (…) jó, akkor a gimnázium után majd körülnézünk a világban, azok biztos, hogy nem tudnak ebbe beletörődni, én magam sem” – jelentette ki.

S habár az uniós forrásokat nem lehet például az egészségügyi dolgozók vagy a tanárok béremelésére fordítani, arra igenis lehetne költeni, hogy a pedagógusok továbbképzése ne az ő pénztárcájukat terhelje, hanem legyenek erre EU-s finanszírozású állami programok.

Arra is lehetne ilyen forrást használni, hogy az online oktatás elrendelésének másnapján ne omoljon össze a digitális állami oktatássegítő rendszer, vagy hogy gyerekek ezrei, akik eszköz híján most nem férnek hozzá az oktatáshoz, eszközöket kapjanak.

Az egyetemek alapítványi fenntartásúvá alakítását is az uniós büdzsével indokolja a kormány – mutatott rá – de sajnos itt olyan alapítványok kezébe kerülnek az egyetemek, „hogy az állam tulajdonképpen elveszíti a kontrolt. A Fidesz nem, mert az ő embereik ülnek majd bent és oda özönlik be ez a rengeteg pénz, amit majd nem fogunk tudni követni, hogy hova megy”.

Kérdezték a társelnököt Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt-jelöltségéről. Erre azt mondta: tiszteletben tartja a főpolgármester időkérését, bár nagyon várják a döntését.

A műsorvezető által idézett véleményekre, hogy a 2002-es választási kampánynak „halál és pornó” lesz a középpontjában, azt felelte: az MSZP nagyon sokat fog dolgozni azon, hogy ez ne így legyen, hanem az ellenzék által Magyarországnak kínált vízió legyen a kampány legmeghatározóbb része.

„Biztos vagyok benne, hogy a választópolgárok döntése az azon is múlni fog, hogy az ellenzék tud-e egy olyan alternatívát bemutatni, ami a választások másnapján egy új világot hoz el (...) az ő életükben” – jelentette ki.

Kapcsolódó párttagok