Magasabb minőség, gazdasági növekedés – Az MSZP kiáll a fizetésemelés mellett

Magasabb minőség, gazdasági növekedés – Az MSZP kiáll a fizetésemelés mellett
Azt követeljük, amiért az emberek megdolgoznak, és amit megérdemelnek: fizetésemelésre van szükség Magyarországon – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke a párt nyíregyházi regionális kongresszusi előkészítő értekezletén csütörtökön.

A pártelnök szerint Magyarország Európától leszakadóban van, a társadalmat az egyre nagyobb jövedelemkülönbségek szétszakítják, ráadásul mind többek életéből hiányzik a biztonság, egyre többen rettegnek attól, hogy a rugalmas munkaidő azt jelentheti számukra, hogy másnapra kirúgják őket, elveszíthetik megélhetésüket.

Tóbiás József emlékeztetett, egyre több vélemény erősíti az MSZP fizetésemelési követelését, egyre többen látják be, az alacsony bérek korlátozzák az ország versenyképességét, fizetésemelés nélkül pedig nőni fog az elvándorlók, a pályaelhagyók és a hiányszakmák száma.

Az MSZP elnöke leszögezte: ha tenni akar Magyarország az elvándorlás ellen, akkor főiskolai végzettség esetén nettó 175, egyetemi végzettség esetén nettó 200 ezer forintot kell fizetésként biztosítani azoknak, akik az állam szolgálatában dolgoznak.

Le kell számolni az alacsony bérek illúziójával, a beruházások nem teremtik meg a jólétet - jelentette ki Tóbiás József hozzátéve, az emberekbe kell befektetni, a kormányok maguk dönthetik el, hogy prioritásként kezelik-e a fizetésemelést.

Az MSZP elnöke elmondta: a fizetésemelés magasabb minőséget és nagyobb teljesítményt generál, így a gazdaság növekedéséhez vezet.

Veres János, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke előadásában rávilágított, Magyarország számos mutatóját tekintve, így a GDP, a társadalmi kirekesztettség miatt veszélyeztetettek arányában és a gazdaságilag aktívak arányában egyre inkább lemarad az Európai Unió átlagától, sőt a visegrádi és a balti országokhoz képest is veszített az ország a versenyképességéből, és egyre nagyobb a társadalmi lemaradás veszélye.

Kifejtette: a munkanélküliségi ráta javulása pusztán statisztikai változások miatt jelent meg, a javuló adatok abból következnek, hogy jogszabályváltozás segítségével emberek kerültek ki a munkanélküli nyilvántartásból.

Veres János elmondta, egyre nagyobb a szegénységi kockázat Magyarországon, ráadásul minden korosztályt érint az elszegényedés.

Markovics Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviseletvezetője szerint egyre súlyosabb problémává válik a félelem, egyre kevésbé van bátorsága a szakszervezeti tagságnak kiállni magáért.
Úgy vélekedett, a demokratikus baloldal sikere abban rejlik, mennyire tud közel férkőzni a munkavállalókhoz.