Magukra hagyott önkormányzatok és rászorultak!

Nyíregyháza város költségvetése kényszerpályán van. Közel 10 milliárd forinttal kevesebb a főösszege a tavalyihoz képest, amely egyértelmű következménye a fideszes kormányzat őrült módon végrehajtott centralizációjának. A megyei önkormányzatok után, a helyi önkormányzatok kiüresítése zajlik. Ráadásul a fideszes kormányzat magára is hagyta az önkormányzatokat azzal, hogy kivonult a szociális segélyezések rendszeréből.

Jeszenszki András az MSZP nyíregyházi önkormányzati képviselője hangsúlyozta, hogy az elmúlt években egyértelműen növekszik a szegénység hazánkban (KSH adatok), miközben folyamatosan csökken a segélyezésre fordított összeg országosan. Mutatja ezt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei átlagkereset is (nettó 109.984.- forint), amely majdnem a budapesti átlag fele, és a "bérnövekedés" is 0,5%-os volt.

 

(Forrás: KSH)
 

Hozzátette: tragikus az is, hogy segélyszámítási alap (a mindenkori öregségi nyugdíjminimum) 2008 óta változatlan, 28500 forint.
 
Ebben az évben a kormány a szociális rendszer átalakításával az önkormányzatok költségvetését is csökkentette, feladatkörét és a megszűnő támogatások pótlására bevezetett új szociális segélyezési formát az önkormányzatokra bízza. Megszűnik a rendszeres szociális segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságcsökkentési támogatás, a méltányossági közgyógyellátás, a méltányossági ápolási díj, az önkormányzati segély és szeptember elsejétől az óvodáztatási támogatás.
 
Ezért Nyíregyháza is új helyi szociális rendelet megalkotására kényszerült. Ezt mi is elfogadtuk ugyan, hiszen nem maradhatnak támogatás nélkül az itt élő rászorulók sem. Azt azonban megfogalmaztuk, hogy ez egy kényszerhelyzet. A Fidesz kormány jelentősen megterheli az önkormányzat költségvetését a szociális feladatok áthárításával. Ha ezt nem tette volna a fideszes kormányzat, ha nem lenne szociálisan érzéketlen, akkor ezeket az összegeket egyéb városi feladatok ellátására is fordíthattuk volna, például munkahelyteremtésre.
 
Az új szociális rendelet finanszírozását Nyíregyháza adóerő képessége teszi lehetővé, ugyanakkor kötelezővé is. Ez pedig az elmúlt 25 év céltudatos fejlesztési és munkahelyteremtő politikájának az eredménye.
 
De mi lesz vajon azon településekkel Magyarországon, amelyek ezt nem tehetik meg?!