mszp.hu | munkahelyteremtés turizmus
2015. október 30. 13:21

Magyar munkahelyeket hozhat az új európai turizmus-stratégia

Magyar munkahelyeket hozhat az új európai turizmus-stratégia
Nagy többséggel fogadta el a héten az Európai Parlament azt a jelentést, amely átfogó stratégiai irányokat mutat a turisztikai szektor jelenének és jövőjének. Ujhelyi István, az MSZP európai politikusa üdvözölte a dokumentum megszavazását, hangsúlyozva: a turisztikai szektor valós megoldásokat képes adni az Európát feszítő szociális és társadalmi válságokra, így például az egyre erősödő munkanélküliségre és kivándorlásra.

A szocialista EP-képviselő rámutatott, hogy a turizmus a világ GDP-jének közel tíz százalékát termeli meg, világszerte összességében több mint kétszázötvenmillió munkahelyet biztosítva. Európában ugyancsak a GDP közel tíz százalékát adja, közvetlen módon tizenhárommillió munkahelyet garantálva és majd kétmillió vállalkozásnak nyújtva megélhetést. Ez az EU foglalkoztatási rátájának körülbelül öt százaléka. 

"Most, amikor Európában több mint tizenkétmillió tartósan munkanélküli ember keresi eredménytelenül a megélhetését és amikor majd minden hatodik fiatal nem talál magának munkát, akkor erős és új együttműködésekre van szükség. Ezért szorgalmazom a turisztikai ágazat kiemelt támogatását és - mint a harmadik legnagyobb foglalkoztató szektor - bevonását a szociális problémák hatékony kezelésébe. Magyarországon az ágazatot sújtó magas adóterhek és az általánosan alacsony jövedelmek miatt komoly versenyhátrányt szenved el a szektor. Több figyelmet és több forrást a turizmusnak; ez garantálhat több munkahelyet Európában és így Magyarországon is!" - fogalmazott Ujhelyi István.

Az Európai Parlament által 486 igen, 120 nem szavazat ellenében elfogadott turisztikai jelentés többek között a turisztikai ágazat versenyképességének megerősítését, az európai desztinációk versenyelőnyének megőrzését, ehhez kapcsolódóan a szektort terhelő adók csökkentését, az akadálymentesítés előmozdítását, a digitalizáció kihívásainak való megfelelést és megosztáson alapuló szolgáltatások térnyerésének vizsgálata mellett a kulturális turizmus jelentőségének elismerését is tartalmazza. A dokumentum ezzel együtt felszólítja az Európai Bizottságot többek között arra is, hogy készítsen elemzést az Európai Turisztikai Ügynökség létrehozásának előnyeiről és hátrányairól. A jelentést az EP szociáldemokrata frakciója kezdeményezte, a végső szöveg kialakításában Ujhelyi István európai képviselő is aktívan részt vett: több mint két tucat módosító-javaslatot nyújtott be a koncepcióhoz, amelyek többsége végül be is került a kompromisszumos szövegbe.