mszp.hu | Külföld | Európai Unió
2016. december 08. 11:44

Magyar szocialista siker az EP-ben

Magyar szocialista siker az EP-ben
Az Európai Parlament ECON bizottsága a mai napon nagy többséggel elfogadta Szanyi Tibor, magyar szocialista európai parlamenti képviselő versenypolitikai jelentését.
 „Több hónapos intenzív munka eredményeként jött létre ez a jelentés, melyet a gazdasági  és monetáris ügyek bizottságának tagjai nagy arányban támogattak. Van ok az örömre, hiszen sikerült számos, igen fontos témát kiemelni benne. Az egységes piacon lévő tisztességes versenyt súlyosan kárósító adóelkerülés, adókijátszás és a tagállamok közötti adóverseny elleni küzdelem kifejezetten nagy hangsúlyt kapott. Mivel az EP versenypolitikai jelentése meghatározó a jövőre vonatkozó európai versenypolitikai prioritások szempontjából, különösen örülök, hogy abban hangsúlyosan került aláhúzásra az átlátható és tisztességes adópolitika melletti kiállás” - mondta el a jelentésért felelős szocialista politikus.
 
"A jelentés többek között felszólít a konszolidált társasági adóalap bevezetésére és az európai áfa irányelv átdolgozására, oly módon, hogy az végleg bezárja az áfacsalók által használt kiskapukat. A jelenlegi áfaszabályozás, valamint a tagállamok által az egyes multinacionális vállalatoknak biztosított illegális adókedvezmények amellett, hogy ellehetetlenítik az európai kkv-kat, hatalmas és igazságtalan adóterhet helyeznek az adófizető polgárokra. E méltatlan versenyellenes helyzet felszámolása, és az adóigazságosság helyreállítása érdekében a fent említett két intézkedés meglépése kulcsfontosságú"- emelte ki Szanyi Tibor, majd hozzátette: "A magyar fogyasztók számára is kimondottan lényeges a jelentés egységes európai digitális piacot érintő része, mely szorgalmazza az online vásárlásnál meglévő akadályok lebontását, véget vetve ezzel a tisztességtelen földrajzi alapon történő diszkriminációnak. Szintén támogatásra talált a kezdeményezésem, hogy a tisztességes verseny szabályainak megfelelően adjunk lehetőséget a közösségi gazdasági modellen alapuló vállalkozások érvényesüléséhez."