mszp.hu | Belföld
2024. április 30. 12:08

Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk!

Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk!
A 20 évvel ezelőtti uniós csatlakozásról, annak fontosságáról, valamint a jelenlegi kihívásokról is beszélt Dr. Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP választmányi elnöke, volt oktatási- és kultuszminiszter a kedd délelőtti napirend előtti felszólalásában. Mint mondta, az MSZP azon fog dolgozni, hogy a nemzeti és európai érdekek összekapcsolását hazánk a jövőben is az unió tagjaként tehesse meg.
„Holnap lesz húsz éve annak, hogy a Magyar Köztársaság teljes jogú tagja lett az Európai Uniónak”– kezdte felszólalását Dr. Hiller István. 
 
Érvényes és eredményes népszavazás után, a résztvevők döntő többségének támogató szavazata nyomán, Medgyessy Péter miniszterelnök 2003. április 16-án, Athénban írta alá a csatlakozási okmányt, majd bő egy évvel később lett hazánk a közösség teljes jogú tagja. 
 
Érdemes arra is emlékezni, hogy akkoriban az MSZP és a jelenlegi kormánypártok ugyanazt az álláspontot képviselték és egységesen buzdították a választókat az igen szavazatra. Az akkori parlamenti pártok egységesen ezt a véleményt képviselték, szinte teljes nemzeti konszenzus volt a kérdéssel kapcsolatosan. 
 
„Sok év tárgyalása, egymást követő kormányok munkájának eredménye és sikere volt a csatlakozás” – fogalmazott az MSZP országgyűlési képviselője.  
 
Jókedvű ünnepként emlékezett vissza a csatlakozás napjára, 2004. május elsejére Dr. Hiller István, aki akkorioktatási- és kultuszminiszterként aznap is rendezvények sorozatán vett részt, az embereken pedig az öröm, a bizakodás és a jókedv volt látható. 
 
Két évtized telt el a csatlakozás óta, napjainkra a mai kormánypártok ellenfélként, sőt megnyilvánulásaikban sokszor ellenségként tekintenek az Európai Unióra. Az elmúlt háromnegyed évtizedben elképesztő mennyiségű pénzt és energiát felhasználva, hirdetések és plakátok tízezreivel próbálták a társadalmat szembeállítani az unióval, ennek ellenére a választók több mint 70 százaléka továbbra is támogatja az EU tagságot.  
 
Az uniós tagság jóval többről szól, mint a pénz, ez történelmi hagyományokból eredő nemzeti érdek, ott vagyunk, ahová tartozunk. 
 
„Én magyarság és európaiság közösségét, annak intézményesülését láttam, látom és tisztelem benne. Büszke vagyok, hogy tehettem érte” – mondta Dr. Hiller István. 
Az MSZP azon fog dolgozni, hogy a nemzeti és európai érdekek összekapcsolását hazánk a jövőben is az unió tagjaként tehesse meg. 

Kapcsolódó párttagok