mszp.hu | Belföld | Solymár önkormányzat 2014
2014. október 11. 14:37

„Magyarország a hazánk, Solymár az otthonunk”

„Magyarország a hazánk, Solymár az otthonunk.” Ezzel a szlogennel kampányolt az elmúlt hónapokban Bárány Balázs és csapata hazánk legnépesebb nagyközségében, ahol egy emberöltő óta nem volt képviselete a baloldaliaknak. De vasárnaptól lesz.

Solymár (németül Schaumar) Pest megye pilisvörösvári csücskében található, és nagyon büszke rá, hogy Magyarország legnépesebb nagyközségeként se nevében, se jellegében nem akart várossá lenni soha.

Első körben ezt, meg azt érdemes talán még tudni róla az mszp.hu kedves olvasóinak, hogy mióta szabad választásokat tartanak hazánkban, ebben a viszonylag jómódúnak számító, békés, konzervatív községben a fű se termett a baloldalnak: a rendszerváltás hevében megrendezett ’90-es helyhatósági választást leszámítva nem volt a baloldalnak képviselője sem.

2014 októberének 12. napján azonban ennek vége lesz. Bárány Balázs és maroknyi csapata ugyanis azért dolgozott itt hónapok óta, hogy egyszer s mindenkorra elmúljanak azok az idők, amikor darabra meg lehetett számolni a baloldali szimpatizánsokat Solymáron.

Lakner Zoltán és Bárány Balázs

Az MSZP a DK-val együtt mind a nyolc egyéni választókerületben közös jelöltet  állít vasárnap. 

Kevés pénzzel, de annál több lelkesedéssel járták és plakátolták körbe a solymári utcákat, ami mellett még egy szórólapra, valamint két lakossági fórumra futotta a büdzséjükből. Az elsőre Debreceni József, a másodikra Lakner Zoltán fogadta el a helyben Solymári Baloldal néven futó demokratikus ellenzéki összefogás meghívását a Los Amigos Pubba.

Csütörtök este itt több tucat baloldali szimpatizáns hallgatta Lakner Zoltán, aki szerint október 12-e után nyomasztó időszak vár Magyarországra, mert látszólag semmi nem fogja a Fideszt akadályozni abban, hogy az idei háromszoros felhatalmazását maximálisan felhasználja a hatalmának totális kiterjesztésére.

„A Fidesz célja, hogy tenni se legyen kedvünk ez ellen a következő években. De ez ellen tenni kell. Nem szabad hagyni, hogy az emberek beleragadjanak az apátiába, hogy beletörődjenek a jelenlegi állapotokba” – mondta. 

Jelenleg az ellenzék egy dolgon tud változtatni: saját magán. A saját hozzáállásunk megváltoztatása, a helyi lábak megerősítése borzasztó fontos lesz a következő években, mert ezek a helyi lábak lehetnek azok, amelyek a következő években megerősödve végül egy mintává össze tudnak kapcsolódni, és alulról tudnak új impulzust adni a megújulásra váró baloldalnak – hangzott el. 

Helyi politikát kell csinálni, na. És Bárányék csinálják. Nem hangosan, nem agresszívan, de baloldaliságukat büszkén vállalva egy olyan helyen, ahol a regnáló fideszes polgármester pár hónappal ezelőttig talán életében nem látott szocialistát, de októbertől minden bizonnyal egy olyan testületet vezet majd, amelyben ott van legalább egy, ha nem két baloldali képviselő is.

A Solymári Baloldal listavezetőjeként Bárány Balázs elsősorban azt szeretné elérni, hogy az emberek hétköznapjait érintő problémákra szülessenek helyben érvényes, valódi válaszok, amelyekhez a lakókkal való, és a helyben azért kevésbé pártpolitikai színezetű párbeszédre építve jutna el.

Ezért is nem folytatott negatív kampányt a szó általános értelmében – programjukat, én annak kritikai elemét hossza, és valódi konzultációt követően, a település lakosainak véleménye alapján készítették el.
Kevés olyan hely van ma az országban, ahol békés kampányt lehet folytatni – osztotta meg tapasztalatát egy kérdésre válaszolva az országot járó Lakner Zoltán. De a jelek szerint Solymár ilyen hely. És vasárnaptól egy kicsit baloldali hely is. És mint tudjuk, minden komoly változás egy kis lépéssel veszi kezdetét…