mszp.hu | Belföld
2017. március 03. 14:53

Magyarország egyre inkább lemarad a Fidesz kormányzás alatt

Az MSZP szerint a Fidesz hétéves kormányzása alatt egyre jobban leszakadtak az uniós átlagtól Magyarország régiói. A szocialisták szerint a Fidesz-kormány alatt a gazdagok még gazdagabbak, a szegények pedig még szegényebbek lettek.

Varga László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, hét évvel ezelőtt nem arról volt szó, hogy a magyaroknak lassan a szlovákokat, lengyeleket és a románokat is irigyelniük kell.

Az Eurostat régiókat összehasonlító adatai idézve közölte, az előző, a három évvel ezelőtti adatokhoz képest romlott a magyarországi régiók versenyképessége. Minden tizedik dolgozó ember szegénynek számít Magyarországon, az ország mintegy fele létminimum alatt él - tette hozzá.

Varga László tragikusnak nevezte az észak-magyarországi régió leszakadását; az egészségügy területén az EU több mint 260 régiója között az utolsó előtti helyen áll ez a régió.

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke szerint Magyarország nem erősödik, hanem adósodik; az emberek elszegényedtek. Az idei fizetésemelés elkésett: akkor dobnak mentőövet, amikor már sokan vízbe fulladtak - mondta.

A szocialista képviselő közölte, ha 2018-ban kormányra kerülnek, akkor nettó 100 ezer forint lesz a minimálbér, 50 ezer forintra emelik a nyugdíjminimumot. Hozzátette: olyan helyzetet teremtenek, hogy csökkenő világpiaci gázárak mellett ne kelljen ugyanannyit fizetni a gázért, mint 2010-ben. Közölte, az összes alapvető élelmiszer áfáját csökkenteni kell.

Mindkét politikus hangsúlyozta, az MSZP-nek van miniszterelnök-jelöltje, Botka László, aki világos alternatívát mutatott: annak, aki vesztese az elmúlt hét évnek, esélyt kell kapnia, az urizáló fideszes elitnek pedig többet kell fizetnie a közösbe.

Kérdésre válaszolva Gúr Nándor közölte, az MSZP elnöksége múlt héten már foglalkozott a paksi atomerőmű-beruházás ügyében az LMP által kezdeményezett népszavazásokkal, álláspontjukat azonban március közepén alakítják ki.