mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. május 11. 22:37

Magyarország eredeti formájában nem fogadhatja el az uniós olajembargót

Magyarország eredeti formájában nem fogadhatja el az uniós olajembargót
Nem helyes, ha Magyarország eredeti formájában elfogadja az uniós olajembargót Oroszország ellen – fejezte ki véleményét Mesterházy Attila szocialista politikus, a NATO Parlamenti közgyűlésének alelnöke.

Mint mondta, erről Magyarországnak tárgyalnia kell, és az uniónak finanszíroznia kell Magyarország átállását más energiahordozókra, mert a jelenlegi sokféle válságtényező mellett nem lehet elvárni, hogy valaki „százmilliárdos nagyságrendekben invesztáljon bele a saját energiaszektorának az átalakítására; ezt szerintem inkább csak közösségi forrásokkal és egyfajta társfinanszírozással lehet megoldani.”

„De a politikai cél helyes, és el kell érni” – jelentette ki a politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán.

Politikai és stratégiai hibának minősítette, hogy Orbán az elmúlt 12 évben nemhogy csökkentette volna, hanem növelte Magyarország kitettségét az orosz energiahordozóknak, pedig 12 év alatt szerinte ezt „szinte leépíthettük volna minimálisra”.

„De ha már nem így történt, akkor kell arról tárgyalni, és bár a vétót is mindig belengetik, szerintem tárgyalni kell, az Európai Uniónak ezt finanszírozni kell” – erősítette meg.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány vajon összekapcsolja-e az uniós olajembargó kérdését a jogállamisági kritériumok sérülése miatt Magyarországtól visszatartott uniós források ügyével, Mesterházy újra kifejezte azt a meggyőződését, hogy ezeknek a forrásoknak a folyósítását legalábbis megkezdik már júniusban.

Szerinte ugyanis „kialakult egy speciális viszony Franciaországgal”, melyben a látszólagos ideológiai szembenállás ellenére „érdekes módon Franciaország (...) több módon próbálja segíteni a magyar kormányt a színfalak mögött”.

Mesterházy szerint Orbán politikai alkut kötött Emmanuel Macron francia elnökkel arról, hogy Macron politikailag támogatni fogja, hogy Magyarország megkapja ezeket a forrásokat, közben pedig „szerintem Orbán Viktort használja is Macron a saját pozíciójának a megerősítésére”.

Mint mondta, szerinte arról is „biztosan volt valamilyen mögöttes megállapodása vagy egyeztetése” korábban Macronnak és Orbánnak, hogy Magyarországról fogják finanszírozni a szélsőjobboldali Marine Le Pen pártját.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf esetleges honvédelmi miniszterré való kinevezését kérdésre úgy kommentálta: „Ha igazak a hírek, akkor tényleg talán ez a legbotrányosabb kinevezés, hiszen pont a honvédelemiparban érintett az úriember”; saját cégei vannak, melyek fegyvert, illetve honvédelmi eszközöket gyártanak.

„Bár nem szokta zavarni, a kecskére a káposztát bízzák; gondolom, majd lesz egy csomó megrendelés a sajt cégének” – mondta Mesterházy.

Hozzátette: ha lesz ilyen kinevezés, az valószínűleg nem jogi oldalról lesz kritizálható, de „a jóízléssel meg a morállal mindenképp összeférhetetlen”.

„Valószínűleg lehetett volna olyan személyt találni, aki civil, van politikai befolyása, és nem érintett a fegyveriparban” – jegyezte meg.