Magyarország felzárkóztatását szolgáló uniós szabályokat!

"Egyetértek Martin Schulz értékelésével, mely szerint a hétéves költségvetés terén "elfogadható kompromisszum" született. A 2014-20-as költségvetés messze nem tökéletes, és nem elegendő Európa problémáinak kezelésére, célszerű elfogadnunk ezt a kompromisszumot." - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője ma Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén az Európai Tanács múlt heti üléséről folytatott vitában. Tabajdi aláhúzta: támogatni fogja a hétéves költségvetésről kialakított intézményközi megállapodást, de tovább folytatja a küzdelmet annak érdekében, hogy Magyarország számára kedvezőek legyenek a támogatási politikák felhasználási szabályai.  

"Örömteli, hogy az unió egyik legsikeresebb kezdeményezését az Eurasmus programot sikerült megmenteni és folytatni fogjuk. Mindenképpen üdvözlendő az is, hogy az állam és kormányfők felemelték az Európai Ifjúsági Garanciára elkülönített forrásokat, bár megjegyzendő, hogy ez az összeg még mindig messze elmarad a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet által becsült 21 milliárd eurós minimális összegtől." - hangsúlyozta Tabajdi. "A költségvetés félidei felülvizsgálatakor mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezt az összeget tovább emeljük, ellenkező esetben a program néhány éven belül ki fog merülni, anélkül, hogy maradandó változást érne el. Ahhoz, hogy elérjük Ausztria és Finnország szintjét, évi 30 milliárd euróra lenne szükség." - húzta alá.

A szocialista delegációvezető hangsúlyozta: az EU költségvetésének egyik kiemelt célja a leszakadóban lévő, a válság által különösen súlyosan érintett térségek, köztük Magyarország felzárkóztatása. "A Kohéziós Politika felhasználási szabályait ezért úgy kell kialakítani, hogy azok a támogatások könnyebb lehívását és hatékonyabb felhasználását szolgálják. Elfogadhatatlan a makroökonómiai feltételrendszer, amely a kistérségeket, vállalkozásokat büntetné a központi kormány hibás gazdaságpolitikája miatt." - zárta felszólalását Tabajdi, megjegyezve: magyarként nagy örömére szolgált déli szomszédunk, a hétfő óta EU-tag Horvátország nyelvét hallgatni.