mszp.hu | Belföld, Külföld | Biztonságpolitika
2022. január 29. 19:33

Magyarország helye a Nyugaton van: törvényjavaslat NATO és EU-tagságunk védelmében

Magyarország helye a Nyugaton van: törvényjavaslat NATO és EU-tagságunk védelmében
Az Alaptörvény most példa nélkül veszélyezteti a magyarok egyértelmű voksát a minket védő nemzetközi szövetségekhez való tartozás mellett, Orbán pedig nem áll ellent az orosz offenzívának – ezért ezeket a tagságainkat az Alaptörvényben, népszavazáshoz kötött módon, sürgősen meg kell erősíteni!

A többi kelet-közép-európai országhoz hasonlóan nekünk is nagyon komolyan kell venni a putyini katonai fenyegetést, különösen most, hogy Orbán köztudomásúan kifelé kacsintgat úgy a NATO-ból, mint az EU-ból. Ezért sürgős a 10. Alaptörvény-módosítás, hogy egyértelműen biztosítsa, Magyarországot a népakarattal szemben semmi nem vonhatja ki a NATO és az Európai Unió védelme alól – erről tartott sajtótájékoztatót az Egységben Magyarországért politikusai, Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, Dr. Vadai Ágnes, a DK alelnöke és Szentiványi István külpolitikai kabinetvezető szombaton, Budapesten.

Szentiványi István emlékeztetett, 1997-ben a magyar választópolgárok eredményesen és érvényesen szavaztak: 85%-uk a NATO csatlakozás mellett döntött. 2003-ban egy újabb népszavazásra került sor, ekkor is több mint 3 millió magyar választópolgár a leadott szavazatok 83%-val az Európai Unióhoz való csatlakozás mellett döntött – szögezte le.

Ezekben a kérdésekben, amelyek meghatározzák Magyarország sorsát és jövőjét, a kilépésről sem lehet más módon dönteni, mint ahogy a belépésről döntöttünk – jelentette ki Szent-Iványi, és elmondta: a módosító javaslatra azért van szükség, mert a jelenlegi Alaptörvény kimondja, hogy nemzetközi szerződésekről nem lehet népszavazást tartani.

Aláhúzta, ebben a két kiemelkedő esetben továbbra is biztosítani kell a választópolgárok jogát, hogy ők dönthessenek Magyarország jövőjéről. „Mind a korábbi Alkotmány, mind a jelenlegi Alaptörvény kimondja, hogy a közhatalom forrása a nép. Ebből következik, hogy a Magyarország sorsát alapvetően meghatározó kérdésekben a magyar népnek kell döntenie”.

Ismertette, a benyújtott törvényjavaslat értelmében a népszavazást kezdeményezheti a köztársasági elnök, a kormány, az Országgyűlés, illetve 200.000 érvényes aláírással a választópolgárok, vagy 100.000 érvényes aláírással kezdeményezhetik, hogy az Országgyűlés foglalkozzon ezzel a kérdéssel. Magáról a döntésről egy érvényes és eredményes népszavazás dönthet.

„Az Egységben Magyarország szerint ez a kérdés a választópolgárokra tartozik és az ő megkérdezésük nélkül nem dönthetünk róla” – nyomatékosította a szövetség kül- és Európa-politikáért felelős kabinetvezetője.

Gurmai Zita a sajtótájékoztatón az alaptörvény-módosítási javaslat politikai indokaként kiemelte: amikor Oroszország felszólította a NATO-t, hogy vonja ki a csapatait Kelet-Európából – azaz de facto szüntesse meg Magyarország NATO tagságát -, akkor Orbán Viktor leginkább hallgat, sőt, sürgősen Moszkvába látogat, „nyilván azért, hogy meghallgassa Putyin intelmeit”.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a Fidesz az Egységben Magyarországért javaslatát le fogja söpörni, ennek ellenére leszögezte, véget kell vetni Orbán pávatáncának.

„Már most is világos, hogy a Fidesz el akarja szakítani Magyarországot a Nyugattól. De kapnak egy esélyt a cáfolatra. Ha nem élnek vele, magukról állítják ki a bizonyítványukat” – mondta Gurmai.

„Ha a Fidesz komolyan gondolja, hogy a védelmi integrációban a NATO, a gazdasági és politikai integrációban pedig az Európai Unió a megoldás, akkor simán megszavazza, hiszen ezzel magának is védelmet ad egy kormányváltás esetén” – mutatott rá.

„Mi azt mondjuk, hogy „legyen Magyarország mindannyiunké”, de most azt is hozzátesszük, hogy legyen Európa és Magyarország is mindannyiunké” – jelentette be a szocialista politikus.

„Április 3-án erről fogunk szavazni: maradjanak-e nyitottak a határok az EU-ban, a szabad munkavállalás, a rengeteg európai segítség, vagy engedjük egy őrült politikának, hogy elvegye mindazt, amiért megdolgoztunk” – figyemeztetett.

Vadai Ágnes megállapította: az elmúlt 12 év orbáni pávatánca Magyarországot eltávolította az Európai Uniótól. Az eddig még nem vetődött fel, hogy a NATO-tagságunkat is megkérdőjelezzék, de mára eljutottunk idáig – mondta.

„Amikor Vlagyimir Putyin arról beszél, hogy Magyarországnak el kell hagynia a NATO-t, akkor Orbán Viktor nem beszél szabadságharcról, nem beszél gyarmatról”, hanem „némi szélsőjobbos kitérő után baráti látogatásra utazik Putyinhoz” - fogalmazott a DK frakcióvezető-helyettese. Kijelentette: „ez nem csak szégyen, hanem veszélyes is Magyarországra”.

Vadai felhívta a figyelmet arra, Ukrajna példáján keresztül jól látható, mi történik egy országgal, ha nem tagja a NATO-nak, és szembe kerül Oroszországgal.

„A Demokratikus Koalíció és az Egységben Magyarországért szerint az a nemzeti érdek, hogy Magyarország a NATO tagja maradjon” – húzta alá.

Megerősítette,„ahogy az uniós tagság a gazdaságunk és kulturális hovatartozásunk alappillére, a NATO-tagság a biztonságunk és nemzeti függetlenségünk garanciája.

Ezen pedig sem Orbán Viktor, sem más nem változtathat a magyarok felhatalmazása nélkül, ezért nyújtottuk be ezt a javaslatot!” – tette hozzá végezetül.

Kapcsolódó párttagok