mszp.hu | Gazdaság | közlemény államadósság
2014. augusztus 18. 15:33

Magyarország „jobban” teljesít: új csúcson az államadósság

Az MSZP az államadósság brutális emelkedése miatt felszólítja a kormányt, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a forint erősítése érdekében, a több mint 3000 milliárd forintos paksi gigahitel felvételéről pedig végleg tegyen le! Matolcsy György azonnal állítsa le az összes felesleges jegybanki luxusbeszerzést, beleértve a 11 milliárdos belvárosi Eiffel-palota, valamint a tiszaroffi kastélyszálló megvételét is!

A Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint 85 százalék fölé emelkedett a magyar államadósság, amiről Orbán Viktor és Varga Mihály is folyamatosan azt állítja, hogy csökkenő pályán van. A nemzeti adósságráta új csúcsáért egyértelműen az Orbán-kormány a felelős. A Matolcsy György jegybankelnök közreműködésével tudatosan legyengített forint és a kormány által folytatott kiszámíthatatlan gazdaságpolitika súlyos terhet rak nem csak a devizahitelesek, de minden magyar család vállára is.

Ennél nagyobb államadósságunk már csak 2010 közepén, a Kósa-Szijjártó híres forintbedöntése után volt, holott az Orbán kormány azóta éppen a hiány csökkentése érdekében a 3000 milliárd forintos nyugdíjvagyont is lenyúlta.

Burány Sándor,
a Költségvetési bizottság elnöke