mszp.hu | Belföld, Külföld | Európa Európai Unió macron Soros
2017. október 01. 11:09

Magyarország jövője nem holmi „Soros-tervtől”, hanem a Macron-tervtől függ

Mindent elkövet a Fidesz-kormány, hogy a hazánk sorsa szempontjából valóban fontos és létező változásokról egyetlen érdemi szó se essék a közéletben, hogy a Magyarország jövőjét közép- és hosszútávon befolyásoló európai átalakulásról jószerivel ne is tudjanak a magyar választók.
Pedig az életükről van szó, a gyermekeik és unokáik jövőjéről. Igen, a menekültválság a jelenkor egyik fontos problémája, amelyre megoldást kell találni; azonban az, ahogyan ezt a Fidesz-propaganda teszi, csak arra jó, hogy csendes Tolna megyei falvakban artikulálatlan gyűlöletté formálja a békés mindennapokat. Orbán Viktor és a Fidesz eszközt és lehetőséget lát a menekült-ügyben, amely kellő hőfokra hevítve reményeik szerint ideig-óráig még hatalomban tartja őket. Kiengedték a szellemet a palackból és nem számolnak azzal, hogy ez a gyűlölet bármikor, kontroll nélkül bárkit utolérhet; idővel akár ők is célpontjai lehetnek. Nekik elég, ha a pár hónap múlva esedékes választásokig kitart a gyűlölet és a félelem, utána pedig majd csak lesz valahogy. 
 
A körülöttünk lévő világ és Európa azonban eközben egyre nagyobb sebességgel változik, a Fidesz pedig nem elég, hogy negligálja az eseményeket, de a változások mentén épp kihasítja Magyarországot az európai közösségből. Az az állítólagos „Soros-terv”, amelyet a Fidesz most plakátokra fest, ebben a formában nem létezik. Ezt ők is tudják. Van azonban egy nagyon is valóságos Macron-terv, amely alapjaiban fogja megváltoztatni a reformért kiáltó Uniót és amelyhez Merkelnek és a többi európai vezetőnek is viszonyulnia kell. Ezt ők is tudják. 
 
A francia elnök közös határvédelemmel, terror-elhárítási és hírszerzési együttműködéssel növelné a biztonságunkat, átlátható és kezelhető rendszerbe terelné a menekült-ügyet (aki valóban menekült, azzal bánjanak méltósággal, de a többieket küldjék haza), komoly fejlesztéseket indítana az oktatás és az egészségügy területén. Macron progresszív közösségi lépéseket tenne a környezetvédelem és a fenntarthatóság felé, csökkentené a „brüsszeli bürokráciát”, így az Európai Bizottság létszámát és nem utolsó sorban megerősítené az euró-zóna tagországok együttműködését; a közös valutát használók külön költségvetést és akár külön pénzügyminisztert is kaphatnának.  Ez a Macron-terv, ami valóban érdemi hatással van Magyarország jövőjére is. A biztonság és fejlődés kapcsán tett javaslatainak nagy többségével kérdés nélkül egyet lehet érteni, az euró-zóna megerősítése és második sebességbe kapcsolása pedig a haladó országok szempontjából logikus és előremutató, az eurót elutasító és a szorosabb integrációt ellökő országok (így Magyarország) esetében azonban mindenképpen hátrányos. Orbán Viktor és a Fidesz kiszorítja hazánkat az európai együttműködésből, kilöki a magyarokat az európai fejlődés lehetőségéből, pusztán azért, mert semmilyen kontrollt nem akar maga felett. Zavartalanul akarnak lopni, számonkérés nélkül megszegni a törvényeket, egyedül kapirgálni a szemétdombon. Magyarország sorsa most nem holmi „Soros-terven” múlik, hanem azon, hogy a Macron-tervhez hasonló reformfolyamatokhoz hogyan viszonyulunk és kikhez csatlakozunk. Erről kell beszélni a gyűlöletszító propaganda helyett. 
 
A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százhatvanadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.
 
dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő